• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

W Polsce jest ponad tysiąc zakładów mięsnych, które powinny być zlikwidowane

Zakłady nie spełniające wymagań sanitarnych i technicznych UE powinny być zamknięte. Wg. danych IW jest ich około 800 - mówi serwisowi portalspozywczy.pl prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW.
  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 24-05-2010, 10:59

Profesor zwraca tekże uwagę, że w dalszym ciągu nie rozwiązany jest problem około 1000 małych lokalnych przetwórni (produkujących do 5 ton tygodniowo) i sprzedających w ramach tzw. „sprzedaży bezpośredniej". - Te zakłady nie spełniają żadnych norm technicznych i sanitarnych - wkazuje prof. dr hab. Andrzej Pisula. - Ich dalsze działanie jest "problemem politycznym" - podkreśla.

Wg. prof. Urbana i wsp. w najbliższych latach w Polsce wystarczyło by około 1700 zakładów (36 duże, 170 średnich, 350 małych i ponad 1100 lokalnych) - obecnie jest ponad 3000. - Taka koncentracja produkcji pozwoliła by na znacznie lepsze wykorzystanie mocy produkcyjnych zakładów (praca przynajmniej na 2 zmiany) - tłumaczy Pisula. - Spowodowałaby też zdecydowaną poprawę w zakresie ochrony środowiska, wzrost efektywności ekonomicznej - dodaje.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • dzik 2010-05-24 11:33:33

    Najlepiej niech sam wolny rynek zdecyduje, czy jakiś zakład ma rację bytu czy też nie. Uważam iż małe zakłady mają przyszłość, pod warunkiem wysokiej specjalizacji i przestawienia się tam gdzie to możliwe na produkcję wyrobów regionalnych. Co do norm sanitarnych to nasza IW jest bardziej unijna od samej Unii, wie to każdy kto widział w jakich warunkach funkcjonują zakłady mięsne na zachodzie Europy (małe lokalne). Sama produkcja wyrobów regionalnych i ekologicznych to wspaniała alternatywa dla dotychczasowej produkcji, sam chciałem kiedyś otworzyć produkcję specjału ale postawione wymagania odebrały sens inwestycji. Bo wymagania postawione przez Sanepid powodowały iż zamiast specjału regionalnego, produkowanego według starej receptury otrzymałbym wyrób standardowy. Totalne nieporozumienie, byłem kiedyś w Grecji u chłopa produkującego Ser tradycyjny sprzedawany na rynku lokalnym, smród i warunki tam panujące były wprost oszałamiające u nas by go zamknęli tak jak tego chłopa co tutaj opisywali iż sam robił wyroby. Mentalność naszych urzędników jest chyba nie do przerobienia.

    Odpowiedz
  • Konsument 2010-05-24 13:04:41

    Powoli puszczają mi nerwy i szlak mnie trafia, jak czytam kolejny artykuł z serii \" uregulujmy rynek, komuno wróć\". Mój nauczyciel przedmiotów zawodowych Franciszek Kładź mawiał, że komuna nie mogła sobie poradzić z PRYWATĄ, chciała zniszczyć RZEMIOSŁO, a Unia może to zrobić w jeden rok wprowadzając restrykcje. O ile można zrozumieć wysuwany problem małych ubojni, to w kogo interesie jest dobieranie się do tyłka małym przetwórnią, które dają pracę ludziom, z okolicy. Tak na prawdę dzięki tym średnim i mały przedsiębiorstwom uniknęliśmy katastrofy gospodarczej. Panie profesorze w kogo interesie pan przemawia?????????????????????????????????????????????????????????????????????? Na pewno nie jest to interes SZAREGO OBYWATELA naszego kraju, niech konsumenci dokonują wyboru gdzie, co i za ile będą kupować, jeżeli by nie zaopatrywali się u lokalnych producentów, nie było by tych zakładów, proste!!! To, że ktoś przeinwestował, nakupił maszyn, ma wolne moce produkcyjne to jego problem !!! To jest HIPOKRYZJA jeżeli ktoś chce nam wmówić, że duże zakłady to CZYŚCIOSZKI a małe to BRUDASY, każdy kto widział duży zakład w trakcie kontroli wie jakie to oszustwo wszystko się robi żeby przejść AUDYT, a jak przejdzie kontrola to hej, i podkręca się taśmy i do przodu:) a wymagania? no cóż kontrola przeszła :)))))))) Jak chce się Pana profesor przekonać jak powinien działać wolny rynek proponuje lekturę Marketing Kotlera. Gdyby nie dotacja z budżetu, Pana katedra nie miała by racji bytu, bo proszę pokazać spektakularne przykłady współpracy ZAKŁADÓW z NAUKOCAMI jakieś naprawdę innowacyjne przykłady rozwiań technologicznych, zastosowane w zakładach. Gdzie następcy profesora Pezackiego, gdzie ludzie mądrzy i oddani branży?

    Odpowiedz
  • Jan 2010-05-24 13:56:29

    Profesorek potafi tylko filozofowac Przepabiac to on porafi ale żarcie na gów..o.. Mądry ma swoją firme nawet małą ale ma..! Nieroby potrafią sie tylko wymądrzac

    Odpowiedz
  • anonim 2010-05-25 23:04:12

    tak wszystko pozamykajcie a parchy niech rzadza krajem

    Odpowiedz
  • Miś 2010-05-26 06:43:23

    Kolejny teoretyk, nie znający branży snuje swoje dziwne teorię. I po co to komu?

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!