Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

W tej chwili nie opłaca się sprowadzać mięsa z zagranicy

Bardzo słaby handel na rynku wieprzowiny - narzekają maklerzy. Ceny krajowego surowca szybko spadają. Dlatego nie opłaca się teraz sprowadzać mięsa z zagranicy, a jeśli już to w zdecydowanie mniejszej ilości niż dotychczas - podaje redakcja rolna TVP.


Autor: TVP Rolna
Data: 01-02-2010, 11:31

Umiarkowane zainteresowanie jest głównie półtuszami wieprzowymi. Polskie pełne kosztują maksymalnie 5 złotych 20 groszy za kilogram, importowane bez głowy są o 80 groszy droższe.

Producenci kupują więc 3/4 krajowego surowca, a jedynie 1/4-tą dokupują z zagranicy, żeby wyprodukować odpowiedniej jakości wędliny.

Niewielki popyt jest też na łopatkę z importu po maksymalnie 5 złotych 30 groszy i przodki duńskie średnio po 4 złote 85 groszy.

Bardzo tani jest natomiast schab oraz karkówka, a mimo to sprzedaży nie ma. O szynkę nie pyta teraz zupełnie nikt.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

mięso RSS ALERT    /    import mięsa RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT

KOMENTARZE (5)

  • hehehe 2010-02-01 17:00:20
    ...;Producenci kupują więc 3/4 krajowego surowca, a jedynie 1/4-tą dokupują z zagranicy,ŻEBY WYPRODUKOWAĆ ODPOWIEDNIEJ JAKOŚCI WĘDLINY;..He to jest chore. Musiał to pisać człowiek pozbawiony umiejętności logicznego myślenia. Jeżli ktoś uważą że z importowanego mięśa można wyprodukować dobrej jakości węliny to jest w błędzie. Mięso 10-15 latnie z chłodi jest dobre HEHEHEHEH, BO TYLKO COŚ TAKIEGO SIĘ SPROWADZA. Bardzo proszę nie pisać więcej takich kłamliwych artkułów!!! Z POLSKIEGO MIĘSA NIE MOŻA ZROBIĆ DOBREJ JAKOŚI WĘDLINY, ZANIM COŚ OPUBLIKUJECIE TO PROSZE PRZECZYTAJCIE CO JEST TAM NAPISANE!!!!!!!!
  • Świniarz 2010-02-01 20:04:17
    Przeczytaj ze zrozumieniem kolego HEHEHE co napisałeś. A potem znajdź w chłodni 10 - 15 letnie mięso. A na sam koniec porównaj uzyski z polskich i tych złych importowanych półtusz- jak wiesz o czym piszę.
  • hehehe 2010-02-01 22:00:44
    Zgadzam się są różne świnie w polsce tak jak i za granicą, ale irytuję mnie takie stwierdzenie, że aby zrobić wędlinę dobrej jakości trzeba dodać mięsa z importu. Proszę się nie martwić uzyski umiem jeszce prównać i dlatego wiem, że wcale nie są to wielkie różnice w ilości uzyskanego mięsa. Polscy produceni w tej chwili dostają około 3,80-4,20 zł z kilogram mięsa i uważam że jest to cena nie satysfakcjonująca polskiego rolnika a większość zakładów mięsnych importuję mięso z wyższą cenne tłumacząc się jakośćiął sprowadzanego mięsa a przeciesz wszyscy wiemy że to nie jest tak. Ja jestem tylko zwykłym rolnikiem i może wszystkiego nie rozumiem,ale bardzo mnie denerwuję kiedy osoba ktora nie zabardzo wie o czym mówi wypowiada się na forum publicznym.
  • Czarna Żmija 2010-02-01 22:43:48
    Ale to jest bardzo proste. Rolnicy robią w Polsce tradycyjne mięso z dużą ilością tłuszczów i minimalną ilością anabolików, małych uzysków a najważniejsze iż nie są w stanie podpisać długotrwałych kontraktów. A na zachodzie robią masowo tańsze mięso wsparte chemią i z wyższą mięsnością oprata na długoterminowych kontraktach dostaw. Producent wedlin woli więc tańsze mięso o większych uzyskach oraz pewnosci zakontraktowanych dostaw. Klient może by kupił zdrowsze mięso lub wedline z tradycyjnego chowu ale ukochana partia chłopów PSL ma ich w głębokim poważaniu, naczele z ministerm Sawickim. Który nic nie robi aby take wyroby odpowiednio oznaczyć. Pewnie przekracza to jego wiedzę na temat mechanizmów rynkowych i oczekiwań konsumentów. No cóż jest on tylko politykiem i na zarządzaniu sektorem rolniczym za bardzo się nie zna i nie wie za bardzo co mogłoby pomóc przetwórstwu a tym samym rolnikom. Chyba prosto to wytłumaczyłem. Ale co tam niech żyje Partia Swoich Ludzi, bo resztę mają gdzieś.
  • hehehe 2010-02-02 12:17:57
    Dobrze ja naprawdę to wszystko rozumiem, ale chodziło mi raczej o to abyście przyznali mi rację w sprawie tego artukułu. Uważam, że artykuł ten jest co najmiej żle napisany, a w szczególności ten fragment ;Producenci kupują więc 3/4 krajowego surowca, a jedynie 1/4-tą dokupują z zagranicy, żeby wyprodukować odpowiedniej jakości wędliny. Możę zaklady mięsnę wolął mięso z importu, ale nie znaczy to, że z polskiego mięśa nie można wyprodukować dobrej jakośći wędliny.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.108.188
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!