W tej chwili nie opłaca się sprowadzać mięsa z zagranicy
Bardzo słaby handel na rynku wieprzowiny - narzekają maklerzy. Ceny krajowego surowca szybko spadają. Dlatego nie opłaca się teraz sprowadzać mięsa z zagranicy, a jeśli już to w zdecydowanie mniejszej ilości niż dotychczas - podaje redakcja rolna TVP.
Umiarkowane zainteresowanie jest głównie półtuszami wieprzowymi. Polskie pełne kosztują maksymalnie 5 złotych 20 groszy za kilogram, importowane bez głowy są o 80 groszy droższe.
Producenci kupują więc 3/4 krajowego surowca, a jedynie 1/4-tą dokupują z zagranicy, żeby wyprodukować odpowiedniej jakości wędliny.
Niewielki popyt jest też na łopatkę z importu po maksymalnie 5 złotych 30 groszy i przodki duńskie średnio po 4 złote 85 groszy.
Bardzo tani jest natomiast schab oraz karkówka, a mimo to sprzedaży nie ma. O szynkę nie pyta teraz zupełnie nikt.
