Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

W Zakładach Mięsnych Viola trwa kontrola

  • Autor: PAP
  • Data: 11-03-2013, 16:17
Inspekcja weterynaryjna bada działalność zakładów mięsnych w Lnianie (woj. kujawsko-pomorskie) podejrzewanych o fałszowanie przetworów mięsnych. Firma obecnie nie produkuje, a jej kontrahenci wycofują się lub zawieszają współpracę.

Jak poinformowała w poniedziałek Bogumiła Mikołajczak, wojewódzki inspektor weterynarii w Bydgoszczy, dotychczas kontrolerzy potwierdzili, że zakłady mięsne Viola w Lnianie przyjmowały ze sklepów zwroty swojego towaru z kończącym się terminem przydatności i przeterminowane. Taka praktyka jest niezgodna z obowiązującymi przepisami.

Inspektorzy na razie nie znaleźli dowodów na to, że przeterminowane produkty były wykorzystywane jako dodatek do świeżych wędlin i przetworów. "Do czasu zakończenia wyjaśniania sytuacji w zakładach powiatowy lekarz weterynarii w Świeciu nad Wisłą został zawieszony w czynnościach, gdyż lepiej, gdy takie postępowanie poprowadzi osoba z zewnątrz" - zaznaczyła Mikołajczak.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Od czwartku produkcja w Violi jest wstrzymana, a firma wycofuje część swojego towaru ze sklepów. Jedna z największych sieci hipermarketów w Polsce zamknęła "do odwołania" stoiska mięsne, w których oferowano wyroby Violi i poinformowała o zakończeniu współpracy z zakładem.

Na wynik postępowania w sprawie zarzutów pod adresem zakładów z Lniana czekają służby zaopatrzeniowe wojska. Firma dostarczała świeże mięso i przetwory wędliniarskie do 25 jednostek w kraju, ale po nagłośnieniu sprawy armia wstrzymała odbiór kolejnych partii, a już posiadane wyroby zdeponowano w magazynach do dyspozycji wojskowych służb weterynaryjnych.

"Na szczęście 25 jednostek to nie jest dużo w skali kraju. Część z nich posiada zapasy z myślą o sytuacjach nadzwyczajnych i teraz będą z nich korzystać, a do pozostałych mięso i przetwory mogą dostarczyć inni dostawcy, z którymi mamy zawarte umowy" - powiedział w poniedziałek ppłk Marek Chmiel, rzecznik Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych w Bydgoszczy.

Zarzuty pod adresem Violi wzbudziły ogromne zaniepokojenie w niewielkiej gminie Lniano, gdzie firma jest największym zakładem produkcyjnym i pracodawcą. Jak szacują władze samorządowe, spośród około 300 pracowników firmy, mieszkańcy gminy mogą stanowić nawet połowę.

"Zakłady wpłacają do kasy gminy około 200 tys. zł rocznie jako podatek od nieruchomości, a to bardzo duża kwota w stosunku do całego naszego budżetu. Do tego trzeba doliczyć wpływy z tytułu udziału w podatku dochodowym. Dla nas już nie będzie dobrej wiosny, dobrych świąt, a gdyby wydarzył się najgorszy scenariusz, byłaby to tragedia dla naszej społeczności" - oceniła wójt gminy Lniano Zofia Topolińska.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • niezależny obronca 2013-03-11 18:40:49

    TVN szuka tylko sesacji by wzrosła oglądalność . Moze i dodawano dodawano stare umyte kiełbasy , ale z tego powodu doprowadzić do zamknięcia zakładu który dawał pracę setkom ludzi . Nalezało by ukarać taki zakład, po cichu bardzo dużą karą , byłby lepszy efekt . Ale dlaczego z powodu TVN muszą cierpieć zwylko pracownicy . Czy taki redaktor z TVN ma wogóle sumienie ??? Może komuś zależy by Polska nie eskportowała wędlin ? Może właścielowi Sokołowa - Dunczykom zależy na wycięciu konkurencji A co robią Prezesi zwiazku polskie Mięso i innych zwiazków , dlaczego siedzą cicho i dają zamykać zakłady obcemu kapitałowi - TVN ???? prezesi się po porostu boją o swoje stołki !!!!!

    Odpowiedz
  • Konsument 2013-03-11 19:17:31

    Może i szukają oglądalności ale piętnują niekompetencje naszych służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności. W końcu może Prezesi, kierownicy, Brygadziści, Pracownicy zakładów zrozumieją, że zatrudnianie na czarno, przekręty, nieuczciwe praktyki będą napiętnowane i kara będzie nieuchronna- łącznie z utratą wizerunku. A mają sumienie pracownicy akceptując takie praktyki?

    Odpowiedz
  • piotr 2013-03-11 20:42:03

    dziennikarze to hieny jakich mało i teraz 200 osób straci pracę a zakład już się nie może nie podnieść taka jest prawda a ile zakładów kombinuje to nigdy się nie dowiemy

    Odpowiedz
  • niezależny obrońca 2013-03-11 21:48:43

    Dawniej , nasze babcie jak kiełbasa spleśniała to ją umyły i podsmarzyły , czy ktoś słyszał by ktoś umarł od takiej kiełbasy . Według tych zasad , każda bacia musiała by być w więzieniu . Czy wyrzucanie kiełbas pod koniec gwarancji to nie jest marnotrastwo jedzenia i okradanie bezdomnych . czy jest takie prawo które bezdomnym zakazuje się jesc ze śmietników ??? oni nagminnie jedzą ze śmietników przecież to też ludzie , chętnie by zjedli takie kiełbasy . Taki kalemba , udaje jaki on dobry i bije punkty npolityczne w telewizji,zabrał by się za robotę , opracował ustawę która robiła by np konserwy z takich kiełbas i byłby piękny produkt dla bezdomnych , robiony w sanitarnych warunkach ciekawe czy wtedy taki były pracownik sprzedał by swoich dawnych koliegów z zakładów VIOLA za parę srebrników czy to niest większe dranstwo ,że taki TVN wykorzystuje i kupuje za te srebrniki takie informacje

    Odpowiedz
  • jj 2013-03-12 07:10:05

    niech teraz TVN i te redaktorki po podstawówce zatrudnią ich.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!