Walka z salmonellą generuje coraz wyższe koszty
- Autor: Gazeta Prawna
- Data: 26-09-2017, 09:45

Główny Inspektorat Weterynarii, podległy resortowi rolnictwa, wycofuje się z partycypowania w kosztach związanych z likwidacją bakterii w hodowlach – dowiedział się DGP. W krajowym programie zwalczania niektórych serotypów salmonella od 2018 r. nie przewidziano wypłaty odszkodowań.
Decyzja tłumaczona jest po pierwsze tym, że w latach 2015–2016 ponownie wzrósł odsetek stad kur niosek zakażonych bakteriami salmonelli. Po drugie, jak zauważa GIW, nie udało się ograniczyć poziomu zakażeń w Polsce do 1 proc. w przypadku stad hodowlanych i 2 proc. dla stad kur niosek, czego wymagały przepisy unijne.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Jak wylicza Dariusz Minkina, starszy specjalista z Biura Zdrowia i Ochrony Zwierząt w GIW, koszty związane z wypłatą odszkodowań z roku na rok są wyższe. – W 2015 r. za wybite kury i zniszczone jaja wypłacono ponad 19 mln zł. W 2016 r. kwota ta sięgnęła już 33 mln zł, a w tym roku tylko do końca lipca przekroczyła 80 mln zł – dodaje.
Czytaj więcej w Dziennik Gazeta Prawna.
Powiązane tematy:
-
Producenci jaj zrezygnowali z opakowań z Rosji. Zrodziło to nowe problemy
-
Dlaczego mięso drożeje? Dwa kluczowe czynniki
-
Trwa wielkie czyszczenie fabryki Ferrero w której rozprzestrzeniła się salmonella
-
Producenci jaj protestują. Obwiniają sieci handlowe o kryzys w branży
-
Czy sieci akceptują wyższe koszty branży mięsnej?
-
mięso na wtorek
Ceny mięsa w sklepach rosną. Jak duże podwyżki zaakceptują sieci?
-
GIS ostrzega przed salmonellą w roladkach z Biedronki. Nie należy ich jeść
-
Do KE trafił projekt zakazujący hodowli zwierząt
-
Bartosz Urbaniak na EEC: Czeka nas katastrofa klimatyczna
-
Drastyczne podwyżki. W marcu ceny produktów rolnych były wyższe o 35,9 proc. r/r
komentarze (0)