Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mięso

Warmińsko-mazurskie: 400 ton winniczków - limit zbioru winniczków w regionie

  • Autor: PAP
  • Data: 13-02-2020, 12:58
Do 400 ton winniczków będzie można pozyskać w tym roku na Warmii i Mazurach - zapowiedziała Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska (RDOŚ) w Olsztynie. Zbiór i skup tych ślimaków będzie wznowiony w regionie po rocznej przerwie.
Warmińsko-mazurskie: 400 ton winniczków - limit zbioru winniczków w regionie
Zbiór i skup winniczków wznowiony w regionie Warmii i Mazur po rocznej przerwie; fot. shutterstock.com

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Jak poinformowała w czwartek PAP rzeczniczka prasowa olsztyńskiej RDOŚ Justyna Januszewicz, dopuszczalny limit zbiorów winniczka został ustalony na 400 ton na podstawie przeprowadzonych w 2019 r. badań stanu populacji tych ślimaków w województwie.

Legalne pozyskiwanie winniczków do celów przetwórstwa spożywczego będzie możliwe między 20 kwietnia a 31 maja. Ponieważ są one objęte w Polsce tzw. częściową ochroną gatunkową, to zainteresowane ich zbiorem i skupem firmy lub osoby fizyczne muszą uzyskać zezwolenie regionalnego dyrektora ochrony środowiska - wnioski można składać do 20 marca.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

więcej informacji:

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!