Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mięso

Warmińsko-mazurskie: Rozpoczął się sezon zbioru i skupu winniczków

  • Autor: PAP
  • Data: 22-04-2020, 08:23
W poniedziałek w woj. warmińsko-mazurskim rozpoczął się sezon zbioru winniczków - poinformowała Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska (RDOŚ) w Olsztynie. Do końca maja firmy, które uzyskały zezwolenia, mogą pozyskać 287 ton tych ślimaków.
Warmińsko-mazurskie: Rozpoczął się sezon zbioru i skupu winniczków
Warmińsko-mazurskie: Rozpoczął się sezon zbioru i skupu winniczków, fot. shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Legalne pozyskiwanie winniczków do celów przetwórstwa spożywczego jest możliwe jedynie między 20 kwietnia a 31 maja, ponieważ są one objęte w Polsce tzw. częściową ochroną gatunkową. Zainteresowane zbiorem i skupem firmy lub osoby fizyczne musiały uzyskać zezwolenie regionalnego dyrektora ochrony środowiska.

"Wpłynęło do nas 41 wniosków i tyle też wydaliśmy zezwoleń, każde z nich na siedem ton. O wydanych zezwoleniach zostali powiadomieni, właściwi ze względu na miejsca zbioru i skupu, powiatowi lekarze weterynarii, gdyby była potrzeba kontroli z ich strony" - powiedziała PAP rzeczniczka prasowa olsztyńskiej RDOŚ Justyna Januszewicz.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

więcej informacji:

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!