We Francji spada spożycie mięsa owczego
W 2012 r. spożycie mięsa owczego we Francji obniżyło się o 3 proc., ze względu na 4 proc. spadek produkcji oraz 3 proc. spadek importu tego gatunku mięsa - podaje FAMMU/FAPA na podst.: thecattlesite.com.
Około 80 proc. importowanego mięsa owczego do Francji (87,6 tys. ton) pochodziło z krajów Wspólnoty. Głównym dostawcą była Wielka Brytania z udziałem w handlu na poziomie 43 proc. (spadek o 5 punktów procentowych w stosunku do 2011 r.). Na drugie miejsce wśród największych dostawców mięsa owczego na ten rynek przesunęła się Irlandia, z 19 proc. udziałem (wzrost o 3 punkty procentowe).
Dla porównania przywóz mięsa owczego z Nowej Zelandii obniżył się o 19 proc. w stosunku do 2011 r. Był on zarazem o 38 proc. mniejszy od średniego importu z ostatnich pięciu lat. Wśród większych dostawców mięsa owczego na rynek francuski była także Hiszpania, z udziałem w handlu na poziomie 9,5 proc. (wzrost o 2 punkty procentowe). W 2012 r. średnia cena detaliczna mięsa owczego we Francji kształtowała się na poziomie 13,24 EUR/kg, tj. była o 2,3 proc. wyższa niż w 2011 r.
