We Włoszech spadła konsumpcja ryb o 55 procent z powodu pandemii
- Autor: PAP
- Data: 29-04-2020, 11:01

Eksperci związku rolników i producentów żywności Coldiretti podali, że kryzys dotknął branżę rybołówstwa, do której należą załogi 12 tysięcy kutrów i innych statków rybackich. Łącznie jest to 28 tysięcy miejsc pracy.
Trudności tego sektora pogłębiają także, jak zauważono, ograniczenia w przemieszczaniu się. Doprowadziło to do spadku konsumpcji świeżych ryb w domach. Tysiące ludzi nie mogą już jeździć do nadmorskich miejscowości, by na nabrzeżu prosto z kutrów kupić złowione właśnie ryby i owoce morza. Sytuację pogarsza jeszcze krach branży turystycznej - dodano.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W przedstawionej analizie rynku połowów odnotowano, że tylko nieznacznie pomoże zgoda władz na dostawy dań z restauracji do domów.
Eksperci z Coldiretti przypomnieli, że już przed obecną pandemią włoscy rybacy byli w trudnej sytuacji ze względu na to, że 80 proc. ryb konsumowanych we Włoszech pochodzi z importu i często sprzedawane są one nielegalnie jako krajowe.

więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Gastronomia to biznes coraz mniej przypadkowy
-
Niedzielski: "Zmierzamy w kierunku endemii". Czym jest endemia?
-
74 proc. Polaków obawia się, że jesienią wrócą covidowe obostrzenia
-
North Coast poszerza portfolio o desery The Lab Milano
-
16 maja skończy się w Polsce stan epidemii
-
Włoska kuchnia ulubioną kuchnią młodych Polaków
-
Ukraińskie menu w przedszkolach i szkołach w Rzymie
-
Lidl Polska rusza z testem nowych produktów we współpracy z Sushi Tokio
-
Kraków: Zmiana struktury gości wyzwaniem dla branży HoReCa
-
Dlaczego warto kupować ryby hodowlane?
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
- Wpływ wojny na rynek żywnościowy przejawia się na kilku płaszczyznach
komentarze (0)