Wędliniarskie zakłady rzemieślnicze wracają do tradycji
- Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
- Data: 22-04-2016, 10:21

W jego opinii, mali producenci zdają sobie sprawę, że tylko poprzez dobre i zdrowe (bez dodatków chemicznych), wyroby są w stanie utrzymać się na rynku i przyciągnąć klienta. - Innym przykładem jest technologia przemysłowa wykorzystywana w dużych zakładach mięsnych, które poprzez efekt skali, specjalizacje asortymentową oraz automatyzację produkcji skutecznie konkurują na rynku polskim i zagranicznym. Rynek polski zdominowany jest przez tzw. kanał nowoczesny, który wymaga od producentów szukania nowatorskich technologii produkcyjnych, aby tworzyć nową gamę produktów – mówi Rafał Szec.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Zwraca uwagę, że profesjonalne zakłady mięsne wykorzystują system efektywnego planowania zarządzania całością zasobów przedsiębiorstwa (ERP), który gwarantuje pełny monitoring procesów produkcji, przetwórstwa i logistyki magazynowej w zakładzie. - Certyfikacja wymagana przez odbiorców wymusza na zakładach pełną identyfikowalność od chowu do finalnego klienta (tzw. „od pola do stołu” ) oraz monitoring punktów krytycznych, co gwarantuje większe bezpieczeństwo dla finalnego konsumenta – mówi dyrektor handlowy firmy Weindich Sp.J.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Zarzut oszustwa dla właściciela zakładu przetwórstwa mięsnego
-
Zakłady mięsne z Podlasia szukają nowego właściciela
-
Przeszukania zakładów mięsnych w Niemczech. Chodzi o nielegalnych pracowników
-
Ognisko koronawirusa w niemieckich zakładach mięsnych
-
Koronawirus w zakładach mięsnych w Niemczech. Właściciele nie czują się winni
-
Prezes UPEMI: Nowe zalecenia rządu mogą doprowadzić do niedoborów mięsa na rynku
-
Promar podzielił firmę na dwie niezależne organizacje
-
BPSC: Pod względem automatyzacji firmy spożywcze są dziś porównywalne z branżą automotive (wywiad)
-
Beyond Meat: Firmy mięsne muszą myśleć o tym, jak będzie wyglądał rynek za 20 czy 50 lat (wideo)
-
Małe i średnie zakłady mięsne protestują przeciwko "szkalowaniu polskiej żywności"
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
- Wpływ wojny na rynek żywnościowy przejawia się na kilku płaszczyznach
komentarze (0)