Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Wędliny dla wegetarian kuszą polskie zakłady mięsne

Obecnie szynki, kiełbasy czy sznycle w wersji dla wegetarian to oferta znanych niemieckich producentów mięsa. Wkrótce dołączą do nich Polacy - czytamy w "Pulsie Biznesu".
  • Autor: Puls Biznesu / PAP
  • Data: 15-10-2015, 08:36
Wędliny dla wegetarian kuszą polskie zakłady mięsne
fot. materiały prasowe firmy Polsoja

Zdaniem dziennika nic tak dobrze nie uzupełni mięsnego biznesu, jak biznes bezmięsny, bazujący na soi. Euromonitor szacuje, że na sojowe sznycle, parówki, szynkę, do złudzenia przypominające ich mięsne odpowiedniki, Niemcy wydadzą w tym roku 122 mln euro.

Prezes firmy znanej m.in. z kiełbas, które ma nawet w logo, ogłosił w wywiadzie dla „Die Welt”, że w 2019 r. bezmięsne zamienniki będą stanowić 30 proc. jej przychodów. Dziś spółka rocznie sprzedaje przetwory mięsne za około 180 mln  euro - podaje "PB".

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Okazuje się, że polskie firmy, np. Zakłady Mięsne Silesia, też się przymierzają do takiej produkcji. Mają wprawdzie obawy jak dość konserwatywni polscy konsumenci zareagują na tę nowinkę, ale przykład Niemiec działa zachęcająco.

Czytaj więcej w "Pulsie Biznesu".

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • mieszek 2015-10-15 10:12:56

    Skoro obecnie w wędlinach mięso to 1- - 20%, to po zamianie na soję kliencji nuie zauwazą różnicy

    Odpowiedz
  • RSD 2015-10-15 10:24:23

    Soja - symbol korpożywności. Bardzo dobry przyrost masy białkowej do poniesionych kosztów - pomyśleli menedżerowie firmy samochodowej Ford. Był jeden problem - nikt nie chciał tego jeść... ale wraz z biegiem lat dało się to zmienić. Fordlandia - czyli plantacja sojowa w Ameryca Płd. która była symbolem korponiewypału. Trochę jak w książce Paragraf 22, gdzie zaczęto dodawać bawełnę do żywności, bo producent nie miał co zrobić z bawełną. Czy Heller miał na myśli soję? smacznego

    Odpowiedz
  • HalinaTRACZ 2015-10-16 10:36:45

    CHLEB DLA WEGETARIAN/WEGAN-IRL. ANTYCUKRZYCOWY. ♥♥♥♥♥ 14.TEMAT. CHLEB. PRZEPIS WZORCOWY WYPIEKU CHLEBA DLA WEGETARIAN/WEGAN-IRL (MINI CHLEBKI). ***** SKŁADNIKI: Kasza jaglana __200g, Kasza jęczmienna (tzw. średnia lub drobna) __250g, Kasza gryczana __200g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody. PRZYPRAWY TO: Sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut. UGOTOWANE WSZYSTKIE KASZE (MASA RAZEM 650 GRAM), WCHŁANIAJĄ WTEDY: Całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini chlebków. Do tego właśnie zestawu składników (dwa rodzaje kasz) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy wlewając ok. 0,5 litra (przegotowanej). DUŻĄ ŁYŻKĄ STOŁOWĄ NABIERAMY ZMIESZANĄ MASĘ TJ. TRZY KASZE WRAZ Z OTRĘBAMI: Z takiej objętości formujemy chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami). Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania tzw. przyrumienienia. ISTOTNE: Wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, wykluczone. Takie dodatki sprzyjają otyłości i cukrzycy typu 2.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner portalu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!