Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Węgiel alternatywą dla antybiotyków w żywieniu drobiu?

"Dolina Mogilnicy” to gospodarstwa skupione w Spółdzielni Produktów Rolnictwa Ekologicznego w Wolkowie. Ciekawe rezultaty w żywieniu zwierząt przynosi stosowanie produkowanego tam węgla drzewnego wiklinowego.

Węgiel alternatywą dla antybiotyków w żywieniu drobiu?
Czy węgiel drzewny może przynajmniej częściowo zastąpić antybiotyki w produkcji drobiarskiej? Pierwsze wyniki badań są obiecujące. fot. shutterstock

Autor: Portalspozywczy.pl/Polska Ekologia
Data: 18-08-2020, 14:33

Wieloletnie węgielne doświadczenia to cała epopeja - zaczynając od 1978 roku i od obserwacji kondycji drobiu przez Romana Bartkowiaka, obserwacji prowadzonych w swoim gospodarstwie. Następny etap  miał początek w roku 2008 i opierał się na współpracy z laboratoriami Katedry Chemicznej Technologii Drewna Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pod kierownictwem prof. Bogusławy  Waliszewskiej. 

Wyniki zachęcały do dalszych prac badawczych i w 2010 r. rozpoczęło się ścisłe współdziałanie z Katedrą Drobiarstwa na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie pod nadzorem prof. Teresy Majewskiej. Efekty tych prac zaowocowały opatentowaniem dobroczynnego składnika dodawanego do pasz dla zwierząt. Węgiel wyraźnie poprawiał kondycję zwierząt i pochłaniał toksyny.

- Rewelacyjnym dodatkiem do paszy okazał się dodatek węgla z drzewa wierzbowego (Salix viminalis). Jego powszechne zastosowanie w intensywnej produkcji zwierzęcej byłoby wielkim atutem polskiej żywności. Nadawałoby jej produktom cechy proekologiczne. Leczenie węglem drzewnym to terapia stara jak świat, ale właśnie dziś w dobie chemizacji żywienia i zatrucia środowiska węgiel drzewny może okazać się dodatkiem najnowocześniejszym. Jest tani, łatwo dostępny, ekologiczny, ale przede wszystkim o uniwersalnych właściwościach, bezpieczny dla organizmu tak człowieka,  jak i zwierząt - mówi prof. Majewska.

Znane są ogólnie właściwości adsorpcyjne węgla drzewnego (mocno upraszczając – oczyszczające).  Natomiast właściwości adsorpcyjne i detoksykacyjne węgla wiklinowego są nieporównywalne z żadnym innym węglem. Do zobrazowania skuteczności działania służy obliczenie powierzchni porów cząsteczek węgla, znajdujących się w jednym gramie. Wyniki analiz potwierdziły, że powierzchnia ta wynosi od 8 do 10 tys. mkw.

Roman Bartkowiak kierujący należącą do Stowarzyszenia "Polska Ekologia" „Doliną Mogilnicy” wskazuje, że cały czas poszukiwane są rozwiązania dających najwięcej korzyści. 

- Dzięki temu, że węgiel wiklinowy jest dodawany do paszy, zwiększamy dobrostan zwierząt, a co za tym idzie poprawę uzyskuje cały łańcuch żywieniowy. Gdy dodaje się do paszy węgiel, a nie antybiotyki, produkty są wolne od pozostałości chemicznych, a jednocześnie usuwane są mikotoksyny i diotoksyny - przekonuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Polska Ekologia RSS ALERT    /    Stowarzyszenie Polska Ekologia RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    antybiotyki w produkcji drobiu RSS ALERT    /    antybiotyki RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Rolnik 2020-08-18 20:33:52
    Przestrzegam przed współpracą z Panem Bartkowiakiem. Nie płaci za dostarczone płody rolne. Egzekucja komornicza nieskuteczna.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.200.21
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!