• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Weterynaria przymyka oko na handel mięsem z uboju gospodarczego?

Od lat poziom ubojów gospodarczych pozostaje niezmienny. Według prawa mięso z takiego uboju nie może być przedmiotem obrotu towarowego. Rzeczywistość wygląda jednak inaczej.
  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 27-04-2010, 14:21
Weterynaria przymyka oko na handel mięsem z uboju gospodarczego?

W branży mówi się, że służby odpowiedzialne za kontrolę przymykają oko na handel mięsem z uboju gospodarczego. Odbywa się on przecież prawie na każdym targowisku. - Ubój gospodarczy w naszym kraju to 300 tys. ton mięsa - wyjaśnia skalę problemu prof. Andrzej Pisula z SGGW. - Z kolei małe firmy przemysłowe, zatrudniające niewiele ponad 9 pracowników ubijają kolejne 280 tys. ton - dodaje.

Obecna sytuacja nie jest korzystna dla całości przemysłu mięsnego. - Tak naprawdę zgadzamy się na praktyki, które są zabronione w przepisach weterynaryjnych już od 1936 r. - zwraca uwagę prof. Pisula. - W tym momencie Władimir Putin czy każdy inny decydent może stwierdzić, że Polacy nie produkują wieprzowiny zgodnie ze swoimi narodowymi przepisami. Jedna taka decyzja i sprzedaż mięsa z Polski może być zamknięta - ostrzega.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • L'Osservatore 2010-04-27 15:20:55

    Uuuuuuuuuuuuuuuuuuuu........... A co na to Krzysiek Jażdzewski?!

    Odpowiedz
  • Tępciciel. 2010-04-28 07:44:17

    Lepszy był ten \"wyedukowany\" lek. wet Gmyrek który sprawdzał czy świński włos mieści się pomiędzy płytkami .

    Odpowiedz
  • dzik 2010-04-28 15:08:53

    Zgadza się weterynaria przymyka oczy ale na to co się dzieje w dużych zakładach mięsnych, jako wieloletni pracownik ZM w Kujawsko - Pomorskim a ściślej koło Włocławka codziennie widzę jak omijają i \"nie widzą problemów\", w zakładzie o dużej mocy przerobowej składuje się mięso na posadzce bo nie ma pojemników, odpady i krew przelewa się po posadzce i co i nic

    Odpowiedz
  • zm...mazowsze 2010-04-28 19:34:35

    to prawda \"dzik\" ma rację też byłem widzem takich rzeczy...a lekarz brał torbe i nawet na zakład nie wchodził...

    Odpowiedz
  • Aleksander 2010-04-29 09:25:46

    Zostawcie w spokoju Gmyrka. To taki świetny \"fachowiec\", że zna się na wszystkim i teraz zajmuje się biopaliwami. Ale wracając do tematu. Czy widział ktoś zakłady zagraniczne. Widziałem niedawno zakład w Anglii. Nasi weterynarze natychmiast by go zamknęli. Dlaczego tylko u nas są tak nadęte przepisy? To właśnie dzięki lekarzom Gmyrkopodobnym. Wysoki koszt dostosowania się powoduje wzrost kosztów produkcji a w efekcie wzrost ubojów gospodarczych! I bardzo dobrze!!!

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!