Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Wiceprezes Farmio: Nigdy nie kwestionowaliśmy obowiązujących norm

Nie milkną echa sporu pomiędzy Krajową Radą Drobiarstwa-Izbą Gospodarczą a Farmio. Do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów wpłynęło zawiadomienie KRD, zgodnie z którym Farmio mogło naruszyć zbiorowe interesy konsumentów. Firma nie zgadza się z wysuwanymi zarzutami. - Nigdy nie kwestionowaliśmy obowiązujących norm - przyznaje w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Andrzej Łęgosz, wiceprezes zarządu Farmio.

Wiceprezes Farmio: Nigdy nie kwestionowaliśmy obowiązujących norm
Andrzej Łęgosz, wiceprezes Farmio S.A.

Autor: RW,portalspozywczy.pl
Data: 21-01-2016, 10:15

Zdaniem Łęgosza problematyka stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt staje się w ostatnim czasie coraz ważniejszym tematem dyskusji tak na forum Komisji Europejskiej, jak i środowisk naukowych. W związku z nasilającym się zjawiskiem lekooporności podnoszone są coraz częściej postulaty dalszego ograniczania stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt. Problemy stają się coraz bardziej realne. 

- W co najmniej trzech krajach UE, tj.: Włochy, Grecja i Malta pojawiły się endemiczne szczepy bakterii opornych na działania antybiotyków ostatniej linii (enterobakterie oporne na karbapenemy). Z kolei w Chinach pojawiły się bakterie odporne na kolistynę. Według podającego tę informację pisma „Lancet Infectious Diseases” odporność na antybiotyki zaobserwowano u jednej piątej zwierząt i 15 proc. próbek mięsa - wylicza Łęgosz. 

Jak dodaje w świetle raportu "Review on Antimicrobial Resistance” rozsądna dopuszczalna wielkość zużycia antybiotyków na 1 kg mięsa wynosi 50 mg.

- Według danych EMA za 2012 roku, zużycie antybiotyków w Polsce na kg masy zwierząt wyniosło 132 mg a więc było o ponad 150 proc. wyższe od zaleceń. Zdaniem autorów raportu, niektóre antybiotyki szczególnie ważne dla zdrowia ludzi nie powinny być wcale wykorzystywane w przemyśle spożywczym - przekonuje wiceprezes Farmio. 

Podkreśla również, że podczas European Antibiotic Awareness Day w Brukseli, Vytenis Andriukaitis – komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności w Komisji Europejskiej oświadczył, że są przygotowywane nowe akty prawne, które mają położyć kres używaniu antybiotyków w hodowli.

Przypomnijmy, że w listopadzie KRD-IG złożyło do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów zawiadomienie o możliwości naruszenia przez firmę Farmio zbiorowych interesów konsumentów. W opinii KRD spółka wprowadza konsumentów w błąd, ponieważ sugeruje, że ich produkty mają unikalny charakter, gdyż nie zawierają antybiotyków. 

- Antybiotyki w produkcji drobiarskiej są podawane wyłącznie z przepisu lekarza weterynarii oraz pod jego pełną kontrolą. Dodatkowo po ich zastosowaniu konieczne jest zachowanie okresu karencji, którego długość jest uzależniona od rodzaju wykorzystanego leku. W trakcie okresu karencji pozostałości antybiotyków są usuwane z organizmu zwierząt. Po tym czasie mięso pochodzące od leczonego uprzednio kurczaka jest w pełni bezpieczne dla konsumentów – podkreślał w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (1)

  • nuj 2016-01-22 16:13:29
    Lipa, ciemny lud idzie i kupuje zwykłe jajka bo reklama nie kłamie - wstyd, Farmio to lipa

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.207.102.38
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!