Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Wiceprezes KRD: Walczymy o powrót do mączek mięso-kostnych

Branży drobiarskiej zależy na powrocie do stosowania mączek mięso-kostnych w paszach. Dzięki temu moglibyśmy oszczędzić na używanych obecnie białkach i aminokwasach syntetycznych. Warto pamiętać, że mączki są znacznie lepiej przyswajalne przez zwierzęta, łatwostrawne i stosunkowo tanie - powiedział Maciej Przyborski, wiceprezes Krajowej Rada Drobiarstwa, oraz członek zarządu Grupy Drosed na V Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Wiceprezes KRD: Walczymy o powrót do mączek mięso-kostnych
Maciej Przyborski, wiceprezes Krajowej Rada Drobiarstwa, oraz członek zarządu Grupy Drosed

Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
Data: 18-10-2012, 13:32

Wiceprezes KRD brał udział w ostatnim walnym zgromadzeniu AVEC, organizacji reprezentującej sektor drobiarski z całej Unii Europejskiej. - Niestety, przywiozłem stamtąd złe wieści. Mimo tego, że neutralne laboratoria potwierdziły, iż mączki nie stwarzają żadnego zagrożenia; mimo tego, że przewodniczący Komisji Europejskiej Jose Barroso podpisał list, w którym wyraża zgodę na przywrócenie mączek - najpierw dla ryb, potem dla drobiu i większych zwierząt; mimo, że wszyscy producenci są za powrotem mączek, bo widzą w tym logikę, oszczędność kosztów i częściowe uniezależnienie od importu soi; mimo tego wszystkiego, rządy takich krajów jak Francja, Niemcy, Hiszpania i Wielka Brytania oficjalnie zdecydowały, że są przeciwne powrotowi mączek mięso-kostnych - relacjonował Przyborski.

- Przez najbliższe dwa lata nie możemy nawet marzyć o powrocie mączek, ponieważ jesteśmy zablokowani przez wymienione kraje. Ich stanowisko zostało wyrażone publicznie podczas obrad AVEC i zapisane w protokołach. Na pytanie o to, kiedy producenci mogą liczyć na negocjacje w tej sprawie, okazało się, że nie możemy oczekiwać dyskusji, bo przedstawione stanowisko nie jest opinią AVEC, tylko rządów Francji, Niemiec, Hiszpanii i Wielkiej Brytani, czyli największych europejskich producentów drobiu. Z czego zatem wynikają ich obawy? Pierwszą z nich jest teza, że konsument przestraszy się zagrożenia BSE. To czysty populizm, ale zgadzam się, że niektóre media i obozy polityczne mogą w kontekście mączek nawiązywać do tematu chorób u ludzi. Druga sprawa dotyczy faktu, że skarmianie krzyżowe - drobiu mączkami wieprzowymi a trzody chlewnej drobiowymi - już na pierwszym spotkaniu Hiszpanii i Francji wywołało negatywną reakcję firm drobiarskich produkujących pod halal. Według nich muzułmanie przestraszą się kurcząt skarmianych częściowo mączkami wieprzowymi - dodał wiceprezes KRD.

Zwrócił uwagę na absurdalność tej prognozy. - Przy obecnych możliwościach identyfikacji produktu można przecież sprawdzić czym były skarmiane kurczęta. Można podzielić hodowlę - zauważył.

Dodał, że Polska, która eksportuje sporą część drobiu na rynki trzecie, zabiega o zgodę na eksport drobiu produkowanego na bazie mączek poza UE. - Brak zgody na stosowanie mączek w produktach na rynki unijne, nie powinien przekreślać możliwości tego typu produkcji na rynki światowe. Producenci drobiu są szczegółowo kontrolowani, więc nie stwarza to żadnego rodzaju zagrożeń. Propozycja będzie obecnie rozpatrywana. Jednak łatwo nie będzie - zaznaczył Maciej Przyborski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Maciej Przyborski RSS ALERT    /    Krajowa Rada Drobiarstwa RSS ALERT    /    KRD RSS ALERT    /    Drosed RSS ALERT    /    AVEC RSS ALERT    /    mączki mięsno-kostne RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    mięso drobiowe RSS ALERT

KOMENTARZE (10)

  • Taxi-gsm 2012-10-19 09:59:42
    Żywienie mączkami, to przywrócenie do łańcucha pokarmowego zwierząt kanibalizmu i padliny. Proste pytanie, dlaczego w naturze kanibalizm, to tak rzadkie zjawisko? Jak pan Maciej chce recyklingu, to proponuje Chiny duży kraj przyjmą. Tam i kupka pana Macieja trafi do łańcucha. Mamona, brak zasad to parówki bez mięsa, szynka z soi...... smacznego
  • Ja-drek 2012-10-19 10:31:18
    Brak świadomości ludzi powoduje właśnie takie komentarze jak Taxi-gsm. Drób z natury jest organizmem gdzie w jego diecie występuje białko zwierzęce w różnej postaci nawet \"żywej\". Stosowanie syntetycznych zamienników (amonokwasy, fosforany itp.) jest tu większym zagrożeniem przedostania się nieporzadanych substancji do łańcucha pokarmowego. Bo jeśli nie naturalna mączka to pozostaje chemia... a do tego zdecydowanie droższa i właśnie z Chin ;) Pozdr
  • knrx 2012-10-19 11:09:56
    Taxi-skarmia sie krzyzowo,jesli wiesz co to znaczy..
  • Cobi 2012-10-19 11:11:58
    Do Taxi-gsm. Przecież Ty i tak zajadasz się produktami mięsnymi wcześniej hodowanymi na mączkach, ponieważ nie ma zakazu importu i następnie sprzedawania takich produktów w Unii Europejskiej.
  • jasiu 2012-10-20 21:20:56
    Kiedyś na targach rolnych pewien profesor kazał mi sypać mączkę mięsno-kostną jako paszę dla krów bo to dobre białko. wiem że dodając mączkę do paszy można obniżyć koszty produkcji , ale mączki są produkowane ze śmierdzących,zzieleniałych zwierząt i w związku z tym nie można mówić że to dobra pasza bo to jest świństwo i nie powinno się tym karmić zwierząt

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.236.58.220
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!