Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Wielkanoc pełna wyzwań

Choć w ostatnich dniach ptasia grypa dotarła do jednego z polskich zagłębi produkcji jajczarskiej, branża uspokaja - przed Wielkanocą nie należy spodziewać się przerw w dostawach jaj ani gwałtownego wzrostu cen.

Wielkanoc pełna wyzwań
mięso na wtorek
W jakich nastrojach producenci jaj spędzą Wielkanoc 2021? fot. shutterstock (kolaż Portalspozywczy.pl)

Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
Data: 29-03-2021, 14:46
  • Polska jest 6. graczem na rynku jaj w UE produkując 10 mld jaj rocznie.
  • Ptasia grypa to obecnie największe zmartwienie branży. Kilka dni temu wirus zawitał do jednego z polskich zagłębi produkcji jajecznej.
  • Duża nadwyżka produkcji jaj w Polsce pozwoliła niektórym producentom na ekspansję na nowe rynki zagraniczne, które borykały się z niedoborem jaj na skutek utrudnień pandemicznych.

Branża wskazuje, że przed niekontrolowanym wzrostem cen oraz ograniczeniami w dostawach, do których mogło dojść na skutek nałożenia się dwóch negatywnych czynników, czyli pandemii COVID-19 oraz grypy ptaków, polskich konsumentów i przemysł spożywczy uratowały duża, znacznie większa niż potrzeby krajowe, produkcja jaj w Polsce oraz sprawnie działające mechanizmy rynkowe.

- To już kolejny raz kiedy sektor jaj wykazał nadzwyczajną stabilność. Poprzednio hodowcy kur nieśnych stanęli na wysokości zadania w czasie ograniczeń podaży jaj w Europie w związku ze skażeniem ferm fipronilem - dodaje.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Ptasia grypa - Jak wpływa na sektor?

W ostatnich dniach wirus grypy ptaków został potwierdzony w powiecie żuromińskim, w województwie mazowieckim. To jedno z polskich zagłębi produkcji jaj. Szacuje się, że z tego powiatu oraz okolic może pochodzić nawet kilkanaście procent krajowej produkcji. Mimo potencjalnego ryzyka zmniejszenia krajowej podaży jaj tuż przed świętami wielkanocnymi, producenci jaj uspokajają, że nie należy spodziewać się przerw w dostawach jaj i gwałtownego wzrostu cen.

- Monitorując sytuację na świecie widzimy jak grypa ptaków potrafi w kilka tygodni podnieść ceny jaj o kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt procent ograniczając podaż do minimum. Na szczęście sprawność polskiej branży jajecznej pozwala nie tylko uniknąć takich problemów w Polsce, ale także wspierać inne kraje – tłumaczy Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. 

Gawrońska zauważa także, że wysiłki rządów i banków centralnych zmierzające do zniwelowania skutków COVID-19, do wzmocnienia wzrostu gospodarczego w Polsce i na świecie, wymagają środowiska niskich stóp procentowych.

- Utrzymanie takiej sytuacji to zasługa między innymi producentów jaj i drobiu, którzy potrafili zaabsorbować impuls inflacyjny wynikający ze wzrostu cen pasz bez przerzucania go na konsumentów finalnych, co odbiłoby się na wskaźniku wzrostu cen i usług - dodaje.

Chów bezklatkowy bardziej wrażliwy na choroby?

W przyszłości bezpieczeństwo żywnościowe kraju w sektorze jaj może być jednak niższe niż obecnie. Katarzyna Gawrońska wiąże to z wprowadzanymi zmianami w systemach chowu niosek.

– Uważam, że alternatywne systemy utrzymania kur będą bardziej wrażliwe na wirusa HPAI i inne czynniki chorobotwórcze ze względu na choćby większy dostęp ptaków do wybiegów zewnętrznych. Rezygnacja z chowu klatkowego zmniejszy też liczbę kur w Polsce ponieważ systemy alternatywne wymagają znacznie większych zasobów. To ograniczy nasz obecny, produkcyjny „bufor bezpieczeństwa” – dowodzi dyrektor KIPDiP.  

W najbliższej przyszłości Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz oczekuje stopniowego ustępowania grypy ptaków i nie spodziewa się większych zmian na rynku. Analitycy tej instytucji zalecają jednak ostrożność.

– Mimo że wchodzimy w okres roku, w którym sytuacja z wirusem HPAI powinna się stabilizować, to jednak  ostatnie ataki grypy w miejscach o bardzo dużej koncentracji produkcji jaj, jak Żuromin i okolice, każą wstrzymać się z formułowaniem jednoznacznych prognoz – twierdzi dyrektor Gawrońska. W dłuższym terminie hodowcy liczą na to, że obecnie ograniczona przez występowanie wirusa baza produkcyjna będzie się stopniowo odbudowywała. 

Polska jest szóstym producentem jaj w Unii Europejskiej. W naszym kraju utrzymywanych jest około 49 mln sztuk kur nieśnych. Rocznie produkujemy ponad dziesięć miliardów jaj. Około 30-35 procent z tej liczby jest eksportowanych. Coraz większą rolę w wykorzystaniu jaj w Polsce odgrywa sektor przetwórczy, który znaczną cześć swojej produkcji także wysyła poza granice kraju.

Czas wyzwań i ekspansji

Barbara Woźniak, pełnomocnik Zarządu Ferm Drobiu Woźniak i prezes firmy Ovotek nie ukrywa, że pandemia mocno doświadczyła branżę w zasadzie w każdym aspekcie.

- Wpłynęła na redukcję sprzedaży, spowodowała, że musieliśmy zmienić tryb pracy w naszych zakładach, wprowadzić większą zmianowość, by chronić pracowników przed zarażeniem, do tego doszło poczucie niepewności i ogromna zmienność. Z drugiej jednak strony dla Ferm Woźniak, to także czas poszukiwania nowych kierunków eksportowych, większe skupienie się na Azji i Afryce. Pandemia pokazała, że nie wszystkie kraje są w stanie same zaspokoić popyt na żywność ze względu na warunki geograficzne czy wydajność produkcji rodzimych przedsiębiorców. To pozwala na eksploracje nowej destynacji jednak ten proces jest długotrwały, gdyż należy uzyskać pozwolenia zarówno po stronie polskiej, jak i kraju do którego ma odbyć się eksport. Już po wybuchu pandemii udało nam się jako pierwszym i jedynym uzyskać pozwolenie na handel z Singapurem, w którym potrzeba dostawy jaj jest bardzo duża. Dzięki doświadczeniu i ugruntowanej pozycji Ferm Woźniak potrafimy radzić sobie na rynku globalnym i krajowym, ale zdajemy sobie sprawę, że nie każdy producent odnajdzie się w tej niesprzyjającej rzeczywistości - dodaje.

Jaka Wielkanoc dla branży?

Barbara Woźniak wskazuje, że choć w normalnej sytuacji Święta Wielkanocne to czas wzmożonego popytu na jaja świeże, a także na proszki i płyny jajeczne, obecnie obserwowane jest zmniejszenie wolumenów zamówień przez producentów żywności, gdyż nie są w stanie upłynnić nadwyżek.

- Oczywiście obserwujemy ruch w kanale detalicznym, konsumenci doceniają wartości odżywcze jaj i sięgają po nie coraz częściej. Prognozy mówią, że ta tendencja będzie się pogłębiała i w ciągu najbliższych dwóch dekad, spożycie jaj, jako głównego źródła białka wzrośnie o 50%. Jednak dzisiaj kryzys gospodarczy wywołany przez pandemie powoduje, że konsumenci bardziej się ograniczają, robią mniejsze zakupy i rzadziej ulegają przyjemnością. Z drugiej strony Europa, Azja i Afryka walczą z ptasią grypą, w Polsce ten problem jeszcze nie jest tak duży, jak w innych krajach. Wielu zagranicznych producentów musiało zdziesiątkować swoje stada, część krajów dostało embargo na wwożenie jaj na teren Rzeczpospolitej, a to wpływa na końcową ilość produktu na rynku oraz jego cenę, która idzie w górę - podsumowała.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Mięso na Wtorek RSS ALERT    /    jaja RSS ALERT    /    Barbara Woźniak RSS ALERT    /    Katarzyna Gawrońska RSS ALERT    /    Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Należało tylko spuścić zgromadzony płyn z tylnej części czaszki. Zbrodnie w całej Polsce. 2021-03-30 17:42:52
    Zaś mój ojciec chrzestny zamarł przedwcześnie umarł mózg ,bękarty jego ojca-córeczki z drugiego małżeństwa chciały dorobić się i cel osiągnęły kosztem Zenona Cichosza tzw złotej rączki serwisanta ciągników Ursus który posiadał własną firmę i jego zmarłej matki w podobnych okolicznościach na dorobku życia jej rodziców, gdzie były maż Cichosz kowal z Pokrówki kazał nawet swojej byłej pierwszej żonie zmienić nazwisko na panieńskie Baranowicz Marii. Należy dodać iż zmarły sprzedał kilka lat przed śmiercią dwie działki w przedniej części nieruchomości na których właściciele stawiając domy wykonali przydomowe oczyszczalnie ścieków, Zenon Cichosz pił z własnej studni głębinowej usytuowanej w podwórku wodę, mimo pobytu przed śmiercią na neurologii nikt nie pomógł, nawet ojciec złodziej bandyta, uratować uczciwego człowieka. Na zbrodniach tworzą kolejne bandyckie pokolenia antypolskie, cel poróżniania mieszkańców Wójt Gminy Chełm Wiesław Kociuba były pracownik UB tak osiąga. Tak działają bomby ekologiczne , przydomowe oczyszczalnie ścieków.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.204.2.190
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!