• Sałatkę wielkanocną można zrobić z wielu składników, zazwyczaj znajdują się w niej jajka i warzywa w różnej postaci.
  • Dla dodania chrupkości można dodać jabłko lub cebulę. Jeden z tych składników jest jednak odradzany przez Magdę Gessler.
  • W wersji fit majonez można zastąpić produktami nabiałowymi.

Co dodać do sałatki wielkanocnej?

A skoro mowa o tej ostatniej - jak powinien wyglądać przepis na idealną sałatkę wielkanocną? Takiego z pewnością nie ma, a i liczne składniki, jakie mogą się znaleźć w sałatce, bywa, że budzą kontrowersje. Zazwyczaj jednak uniwersalna sałatka składa się produktów z zestawu: ziemniaki, marchew, seler, ogórek kiszony, groszek konserwowy, jajko, cebula, pietruszka, jabłko. Większość z warzyw kroi się w tym wypadku w kostkę. Doprawia się ją do smaku solą, cukrem lub pieprzem, a w roli składników wiążących występują majonez lub musztarda.

Sałatka wielkanocna z cebulą? Magda Gessler odradza

Sałatkę można też odchudzić, zamiast majonezu dodając np. jogurt naturalny, jogurt grecki, serek wiejski, serek naturalny lub śmietanę (12 lub 18%), w tym jednak wypadku konieczne może być podkręcenie smaku przyprawami. Majonez bywa z kolei przedmiotem kontrowersji, najczęściej z powodu preferencji tej lub innej marki. Podobnie jak jabłko, którego część z osób nie dodaje, a samo dodające mieszance chrupkości.

Magda Gessler podkreśliła z kolei swego czasu, by nie dodawać do sałatek jarzynowych cebuli, która może popsuć smak, gdy fermentuje, tworząc nieprzyjemny zapach. Podobnie może się stać w przypadku pora.

- Nasza cebula jest bardzo mocna i jeżeli dołożymy ją dzień wcześniej, to później jak otwieramy lodówkę, to nam wyje taki gaz cebulowy - powiedziała Gessler.

Jak można przyrządzić sałatkę wielkanocną? Oto kilka inspiracji:

Sałatka wielkanocna z pieczarkami - przepis

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g pieczarek
  • 1 duży por
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • masło
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Wykonanie krok po kroku:

Krok 1. Pieczarki należy obrać, posiekać i podsmażyć na maśle, lekko doprawiając, po czym zostawia się je do ostygnięcia.

Krok 2. Kolejnym krokiem jest posiekanie białej i zielonej części pora i przelanie go wrzątkiem i zimną wodą nad sitkiem.

Krok 3. W misce mieszamy pieczarki, pora i jajka pokrojone w kostkę, dodając szczypiorek, przyprawy, sok z cytryny oraz majonez.

Sałatka wielkanocna warstwowa - przepis

Składniki:

  • 6 jajek
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki groszku
  • 150 g wędliny
  • 150 g sera żółtego
  • 1 słoik konserwowego selera (siekanego)
  • 1/2 puszki ananasa
  • rzeżucha
  • rzodkiewki

Składniki na sos:

  • 2/3 szklanki majonezu
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy

Wykonanie krok po kroku:

Krok 1. Na twardo ugotować jajka, po czym ostudzić i obrać. Odcedzić na sitku kukurydzę i groszek, ułożyć je jako pierwszą warstwę w naczyniu.

Krok 2. Pokroić drobno wędlinę i ser żółty i ułożyć jako druga warstwę, zostawiając miejsce po bokach. Tam umieszczamy połówki jajek.

Krok 3. Składniki sosu mieszamy razem i dajemy połowę na drugą warstwę, po czym układamy trzecią, składającą się z posiekanego selera oraz ananasa. Całość przykrywamy pozostałą częścią sosu i sypiemy rzeżuchą oraz posiekanymi rzodkiewkami.

Sałatka wielkanocna na krakersach - przepis

Składniki:

  • 40 sztuk krakersów cebulowych
  • 5 jajek
  • 120 g żółtego sera
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 9 łyżek majonezu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • pieprz do smaku

Wykonanie krok po kroku:

Krok 1. Na tarce o grubych oczkach należy zetrzeć ser i ogórki i wymieszać je (odcedzając ogórki) z 4 łyżkami majonezu.

Krok 2. Na twardo ugotować jajka, a po ostudzeniu oddzielić w nich jajka od żółtek. Zetrzeć je osobno na tarce, a do białek dodać pieprz i 2 łyżki majonezu i całość wymieszać.

Krok 3. Szczypiorek drobno posiekać, a tuńczyka odcedzić i rozgnieść widelcem, doprawiając pieprzem i jedną łyżką majonezu.

Krok 4. Układanie krakersów należy podzielić na warstwy - jedna warstwa to 2 rzędy po 5 krakersów (ułożone obok siebie). Na pierwszej warstwie kładziemy ser z ogórkami, przykrywając kolejna warstwą. Na niej dajemy tuńczyka, a na kolejnej warstwie - masę białkową, po czym ponownie przykryć. Na wierzchu całość smarujemy majonezem i obsypujemy startymi żółtkami oraz szczypiorkiem.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl