Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Mięso

Wielkopolskie: ptasia grypa w pięciu powiatach, wybito 200 tys. sztuk drobiu

  • Autor: PAP
  • Data: 31-12-2022, 10:59
Ogniska ptasiej grypy wykryto w pięciu powiatach, najwięcej w południowej Wielkopolsce. Łącznie wybito prawie 200 tys. sztuk drobiu – poinformował Wojewódzki Lekarz Weterynarii w Poznaniu Andrzej Żarnecki.
Wielkopolskie: ptasia grypa w pięciu powiatach, wybito 200 tys. sztuk drobiu
Wielkopolskie: ptasia grypa w pięciu powiatach, wybito 200 tys. sztuk drobiu; fot. unsplash

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Ptasia grypa w Polsce

Choroba zakaźna zaatakowała drób w powiatach kaliskim, pleszewskim, ostrzeszowskim, tureckim i szamotulskim. W Podzborowie (pow. kaliski) służby musiały zutylizować prawie 15 tys. kaczek. W powiecie ostrzeszowskim stwierdzono cztery ogniska ptasiej grypy. W gospodarstwach Kotłowo, Palaty i Grabów-Pustkowie wybito łącznie 84 tysiące gęsi i kaczek.

Ognisko wysoce zjadliwej grypy ptaków potwierdzono też w jednym z gospodarstw w miejscowości Cieśle w powiecie pleszewskim. Tam choroba zaatakowała blisko 47 tys. indyków.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (2)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • nn 2023-01-02 11:12:51

    kto sprawdza tych weterynarzy i te decyzje? czy jest jakiś obiektywny organ, który może skontrolować te decyzje i przeprowadzić badania, czy wystarczy tylko świstek od weterynarza?

    Odpowiedz
  • Małgorzata 2023-01-19 06:36:45

    Wybijają żeby sprowadzić mrożone mięso z Holandii, Belgii czy innego kraju? W Polsce w ogóle nie widać żeby instytucje, które są przewidziane do kontroli żywności sprzedawanej w marketach cokolwiek robiły. Jeżeli już coś wykryją to nie podają nazwy producenta. Podobno polska żywność taka super i zdrowa. Taki popularny majonez kiedyś nie miał w składzie polepszacze smaku albo ketchup z samym cukrem.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!