Partner portalu
partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Wierzbicki: Dla polskich producentów wołowiny bezumowny brexit będzie gorszy niż pandemia

- Dla polskich producentów wołowiny byłoby to większe wyzwanie niż epidemia koronawirusa. Gdyby Wielka Brytania stała się nagle krajem trzecim to trzeba by podwoić w krótkim czasie, praktycznie z dnia na dzień, eksport mięsa wołowego do krajów trzecich. A tam konkurujemy z Brazylią oraz innymi krajami Ameryku Południowej i to natychmiast wywoła presję na ceny - mówił Jerzy Wierzbicki prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego podczas ostatniego posiedzenia unijnego Centrum Obserwacji Rynku Mięsa.

Wierzbicki: Dla polskich producentów wołowiny bezumowny brexit będzie gorszy niż pandemia
Jerzy Wierzbicki prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, fot. PTWP

Autor: informacja FBZPR
Data: 26-06-2020, 14:04

Głównym tematem posiedzenia Centrum Obserwacji Rynku Mięsa była strategia ”Od pola do stołu”. Z polskiej strony udział w video-konferencji wziął udział Jerzy Wierzbicki prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego oraz szef grupy roboczej „Promocja” Copa -Cogeca. 

Przedstawiciele Centrum Obserwacji poinformowali, że sytuacja na rynku wołowiny powoli wraca do normalności. Ceny w ostatnich tygodniach idą w górę. To między innymi efekt ponownego otwarcia się rynku HoReCa. Wprawdzie po zamknięciu restauracji Europejczycy zaczęli częściej wołowinę spożywać w domu, ale nigdy nie zrekompensowało to strat spowodowanych lock-downem. Eksperci w kilku krajach Europy zanotowali nawet wzrost produkcji. Wśród tej grupy wymieniono także Polskę. Ale przedstawiciele naszego sektora zwracają uwagę, że podczas prezentacji tych danych nie wzięto pod uwagę faktu, że w zeszłym roku o tej, porze polski rynek był w stanie zapaści w związku z aferą w nielegalnej ubojni bydła w Kalinowie. A ówczesny spadek liczby ubijanych sztuk bydła wynosił dziesięć procent. 

Obecni na spotkaniu Centrum Obserwacji przedstawiciele Copa-Cogeca pochwalili Komisję Europejską za szybkie wprowadzenie, po wybuch epidemii koronawirusa, mechanizmu dopłat do prywatnego przechowalnictwa (Program PSA).

- Jednocześnie zwrócono uwagę, że ten mechanizm nie był stosowany od 20 lat i należy dostosować go do współczesnych realiów rynkowych. Obecne przepisy PSA pozwalają przechowywać tylko mięso z kością. Takie elementy były kiedyś w szerokim obrocie, ale teraz jest zupełnie inaczej. Chęci zakładów, aby zamrażać ćwierci były bardzo ograniczone. Na zasadzie odstępstwa można było składować mięso bez kości ale tutaj stawka była taka sama jak za mięso z kością co skutecznie zniechęciło zakłady. Przygotowując się do ponownego uruchomienia tego mechanizmu w przyszłości, a możliwe, że nastąpi to szybciej niż myślimy, Komisja zapowiedziała analizę szczegółów programu PSA i nie wyklucza modyfikacji. Generalnie sama obecność tej „poduszki bezpieczeństwa” asekurowała rynek na wypadek dalszego spadku cen gdyby nastąpił w większym stopniu - powiedział Jerzy Wierzbicki.  

więcej informacji:

wołowina RSS ALERT    /    wołowina 2020 RSS ALERT    /    Jerzy Wierzbicki RSS ALERT    /    Brexit RSS ALERT    /    koronawirus RSS ALERT    /    dopłaty do prywatnego przechowywania RSS ALERT    /    Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.172.233.215
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!