Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Wierzbicki, PZPBM o strategii "Od pola do stołu": Grozi nam stopniowe przesuwanie produkcji wołowiny do krajów trzecich

- Podnoszenie jakości produkcji będzie premiowane. Zagrożeniem jest osłabienie konkurencyjności w stosunku do wołowiny z krajów Mercosur, w których wycinanie lasów deszczowych będzie postępować ze szkodą dla klimatu. W konsekwencji grozi nam stopniowe przesuwanie się produkcji wołowiny do krajów trzecich - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Wierzbicki, PZPBM o strategii
Zagrożeniem jest osłabienie konkurencyjności w stosunku do wołowiny z krajów Mercosur - ocenia Jerzy Wierzbicki,fot. PTWP

Autor: Adam Tubilewicz/Portalspozywczy.pl
Data: 05-06-2020, 13:26

Strategia "Od pola do stołu" jest elementem Europejskiego Zielonego Ładu. Projekt przedstawiony w grudniu 2019 r. przez przewodniczącą Komisji Europejskiej Ursulę von der Leyen i wiceprzewodniczącego Fransa Timmermansa ma doprowadzić do “klimatycznej neutralności” unijnej gospodarki w 2050 r. O założeniach strategii i możliwym wpływie na branżę mięsną pisaliśmy szczegółowo w cyklu "Mięso na wtorek".

Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, komentując najważniejsze założenia omawianej strategii, wskazuje, że najtrudniejszym celem do osiągnięcia będzie uzyskanie 25-procentowego udziału rolnictwa ekologicznego.

- Aktualnie około 8 proc. gruntów w UE jest certyfikowanych w ekologii. Nie wiemy czy tak ambitny cel zostanie uzgodniony w trilogu. Czekamy na dalsze szczegóły. W moim odczuciu nie przełoży się to na znaczący wzrost produkcji zwierzęcej ekologicznej. O skali wzrostu będą decydować konsumenci, a rynek wołowiny ekologicznej rośnie w UE bardzo wolno - mówi.

Nasz rozmówca wskazuje, że polska branża wołowa uwzględnia w swoich planach niektóre zapisy zawarte w unijnych dokumentach

- Odnośnie promocji wołowiny przyjaznej klimatowi i opartej na zrównoważonym rozwoju widzę większy potencjał do wzrostu skali produkcji. W strategii "Polska Wołowina 2022" uwzględniliśmy ten trend i przyjęliśmy ten kierunek zmian. Pracuje nad tym Platforma Zrównoważonej Wołowiny która jest pozytywną odpowiedzią na utworzenie Europejskiego Okrągłego Stołu Zrównoważonej Wołowiny (ERBS) który ma opierać się o krajowe platformy. Trwają prace nad dostosowaniem krajowego systemu jakości QMP do wymagań ERBS. Jesteśmy w trakcie konsultacji proponowanych zmian. Platforma jest otwarta na nowych członków. Wszystkich zainteresowanych uczestników łańcucha dostaw wołowiny zapraszamy do współpracy - mówi.

więcej informacji:

Jerzy Wierzbicki RSS ALERT    /    Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT    /    wołowina 2020 RSS ALERT    /    Od pola do stołu RSS ALERT    /    Zielony Ład RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • czytelnik 2020-06-07 18:22:11
    nie ma mięsa przyjaznego klimatowi

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.239.167.74
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!