Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

WKG 2018: Branża drobiarska miała nie przetrwać wejścia Polski do UE

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 12-10-2018, 19:04
- Pamiętam jak wielkie obawy związane były z akcesją Polski do UE. Wszyscy obawiali się, że nasz rynek zostanie zalany żywnością z innych krajów unijnych. Pamiętam analizy na kilka lat przed 2004 r. dotyczące branży drobiarskiej gdzie mówiło się, że ona upadnie. Stało się zupełnie inaczej. Dziś produkujemy znacznie więcej drobiu niż wieprzowiny - mówił Jerzy Dąbrowski, dyrektor Departamentu Rynków Rolnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas debaty "Biznes rolno-spożywczy wczoraj i dziś" w ramach Wschodniego Kongresu Gospodarczego 2018.
WKG 2018: Branża drobiarska miała nie przetrwać wejścia Polski do UE
Jerzy Dąbrowski, dyrektor Departamentu Rynków Rolnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, fot. PTWP

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Pierwsza część debaty była poświęcona najważniejszym wyzwaniom, z jakimi polski przemysł rolno-spożywczy musiał zmagać się na przestrzeni ostatnich trzech dekad.

- Wyzwań było wiele. Pamiętam jak wielkie obawy związane były z akcesją do UE. Wszyscy obawiali się, że nasz rynek zostanie zalany żywnością z innych krajów unijnych. Pamiętam analizy na kilka lat przed 2004 r. dotyczące branży drobiarskiej gdzie mówiło się, że ona upadnie. Stało się zupełnie inaczej. Dziś produkujemy znacznie więcej drobiu niż wieprzowiny, podczas gdy kiedyś było odwrotnie. Jesteśmy znaczącym producentem żywności w UE. Z częścią wyzwań daliśmy sobie radę, ale świat się zmienia, jedne znikają, pojawiają się kolejne. Na pewno dużym wyzwaniem jest to żeby zagospodarowywać nadwyżki produkcyjne. Na rynku mleczarskim gdyby nie eksport zatkalibyśmy się mlekiem. Nie mamy kwot mlecznych od sezonu 2014/15. Produkujemy dziś więcej niż w ramach kwot i muszą być na to rynki zbytu. W przypadku wołowiny udział eksportu jest prawie dwa razy większy niż w mleku. Produkcja wołowiny rośnie, ale konsumpcja krajowa wciąż wynosi 1,5-2,5 kg na mieszkańca. Nie możemy wrócić do tej konsumpcji która była kiedyś, przed przemianami. Rośnie za to spożycie drobiu, w przypadku wieprzowiny spożycie jest bez większych zmian - dodał.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!