Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mięso

Władze PRL skutecznie wybiły Polakom z głowy tradycję jedzenia dziczyzny

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 02-01-2018, 14:53
- Tradycje przygotowywania dziczyzny w czasach II RP były bardzo bogate i dotyczyły zarówno zwierzyny drobnej, jak i grubej. Przedwojenne książki kucharskie są pełne przepisów na dziczyznę. Jednak w PRL kojarzyło się to z kulturą dworską, szlachtą, ewentualnie bogatym mieszczaństwem, czyli wszystkim, z czym walczyła ówczesna władza. W efekcie dziczyznę skutecznie udało się wybić Polakom z głowy - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Grzegorz Malec, właściciel sieci sklepów z dziczyzną Dziki Trop i dyrektor zarządzający Elite Expeditions.
Władze PRL skutecznie wybiły Polakom z głowy tradycję jedzenia dziczyzny
Grzegorz Malec, właściciel sieci sklepów z dziczyzną Dziki Trop, dyrektor zarządzający Elite Expeditions, fot. Paweł Pawłowski

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Grzegorz Malec przypomina, że rynek dziczyzny z Polsce zaczął się rozwijać dopiero w połowie lat 90.

- Mimo tego wciąż blisko 90 proc. produkcji dziczyzny w Polsce trafia na eksport do Niemiec, Francji, Włoch i krajów Beneluksu. Spożycie dziczyzny jest tam bardzo wysokie i wynosi 7-9 proc. całkowitego spożycia mięsa. Jest to niebotyczny wynik z punktu widzenia Polski, gdzie ten sam wskaźnik nie przekracza 1 procenta - dodaje.

Dalsza część artykułu (80%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (4)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Joanna 2018-01-03 17:56:54

    dziczyzna oznacza wyjątkowe okrucieństwo wobec zwierząt

    Odpowiedz
  • Jan Szysko 2018-01-03 22:49:02

    tę branżę dziczyzny należy zdelegalizować jak przemysł futerkowy

    Odpowiedz
  • Dużo dziczyzny 2018-01-04 12:10:59

    No właśnie tu był problem , że w latach 80/90 dziczyzna była zbyt droga dla normalnego Kowalskiego , a i niedostępna , gdyż dostęp mieli głównie myśliwi ,komuniści itd itd. A dziczyzna jest bardzo zdrowym mięsem i powinna być w sprzedaży po normalnej cenie , a nie sobie liczą jak za złoto

    Odpowiedz
  • AA 2018-01-09 11:13:28

    @duzo dziczyzny: ja mysle, ze stosujac Twoj tok rozumowania powinnismy zadac, aby zloto bylo duzo tansze i zeby kazdy mogl sobie kupic sztabke zlota, a nie sobie licza jak za jakies diamenty. A skoro juz o diamentach, to nie powinno byc tak, ze one takie drogie. Powinny byc tansze, tak, zeby kazdy mogl sobie kupic, a nie licza sobie jak za... (itd) Slyszales kiedys o wolnym rynku?

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!