Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Właściciel Snails Garden: Sprzedaż przetworów ze ślimaka będzie rosła

W Polsce potencjał rozwoju sprzedaży przetworów ze ślimaka jest olbrzymi. Popularność zyskały już ślimaki w całości z muszlą w sosie własnym, ale także oprawione mięso ślimaka mrożone. Jest ono najtańsze w sprzedaży - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Grzegorz Skalmowski, właściciel Snails Garden.

Właściciel Snails Garden: Sprzedaż przetworów ze ślimaka będzie rosła

Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
Data: 20-03-2015, 15:01

Grzegorz Skalmowski zamierza pokierować własne przetwórstwo właśnie w tym kierunku. - Cały proces przetwórczy obejmuje ubicie ślimaka, oprawienie tuszki , usunięcie wnętrzności ściśle według norm francuskich, czyli pozostawiając tylko wątróbkę. Do tej pory korzystalismy w usług rożnego rodzaju przetwórców, lecz koszty pośrednie są tak duże, że nie pozostało nam nic innego jak tylko uruchomić własną przetwórnię ślimaków - tłumaczy właściciel Snails Garden.

Ekspert przypomina, że ślimak był spożywany w Polsce od 1682 r., później zaś został zapomniany. - Teraz jest odpowiedni czas na reaktywację. Były krewetki, ale przyszedł czas na ślimaki. To rodzaj przekąski i dania głównego, które podniesie rangę każdej restauracji czy eventu - ocenia Skalmowski. - Czym teraz można zaskoczyć klienta? Krewetami? Chyba już nie. Inaczej zabrzmi zaproszenie rodziny, biznesmena czy kontrahenta na ślimaki i dobre wino, niż na krewetki. Każdy kto zje ślimaka, będzie o tym opowiadał do końca życia, a co najważniejsze będzie pamiętał daną imprezę czy wspominał spotkanie jako wyjątkowe, ponieważ przy konsumpcji ślimaków każdy ma dobry nastrój - akcentuje nasz rozmówca.

- Popularności dań ze ślimaków doświadczyłem osobiście, wystawiając stoisko na Food Street Festiwal Łódź. Frekwencja przeszła nasze najśmielsze oczekiwania, ślimaki sprzedawały się w najprostszej postaci, i to głownie wśród młodzieży. Przez dwa dni trwania festiwalu, kolejka do stoiska ze ślimakami nie malała. Trzeba dodać, że było wystawionych ponad 40 restauracji, jednak to ślimaki cieszyły się największym zainteresowaniem - komentuje właściciel Snails Garden.

- Kolejnym dowodem na rozwój sprzedaży produktów ze ślimaka był zorganizowany przez moją firmę i Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi „Leniwy weekend ze ślimakiem". Tym razem udział wzięły czołowe restauracje Łodzi i serwowały ślimaki na rożne sposoby. Festiwal poprzedziliśmy wspólnie z żoną cyklem warsztatów kulinarnych na których opowiedzieliśmy o różnicach między naszym winniczkiem a ślimakiem hodowlanym. Pokazaliśmy także jakie specjały można przygotować ze ślimaków już przetworzonych - dodaje Grzegorz Skalmowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Grzegorz Skalmowski RSS ALERT    /    Snails Garden RSS ALERT    /    ślimaki RSS ALERT    /    rynek ślimaków RSS ALERT    /    przetwórstwo ślimaków RSS ALERT

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!