Właściciel zakładu wędliniarskiego Andrzej Stania: Mam pomysł jak wypromować dziczyznę w Polsce
Działamy pod auspicjami konsorcjum Dziczyzna Polska, którego jestem współzałożycielem. Jesteśmy pierwszym zakładem w Polsce, który produkuje wyroby z dziczyzny opatrzone logo Dziczyzny Polskiej - mówi właściciel zakładu wędliniarskiego Andrzej Stania - informuje serwis rybnik. com.pl.
Zakład zatrudnia 200 pracowników. Produkcja odbywa się w hali w Świerklanach o powierzchni 3500 metrów kw. Spółka ma też ubojnię trzody chlewnej i dział skórowania dziczyzny w Jankowicach o powierzchni 1500 metrów kw.
Firma bazuje wyłącznie na surowcu polskim. Skupuje żywiec z Opolszczyzny oraz z Ziemi Pszczyńskiej, z takich miejscowości jak Studzionka, czy Wisła Mała.
Firma ma sklepy firmowe na terenie całego Śląska. Teraz rozwija sieć sklepów na Opolszczyźnie, w takich miejscowościach jak Kędzieczyn, Strzelce, Krapkowice, czy Głogówek.
- Z racji bliskości granicy, mamy wysoką sprzedaż w Czechach. Trochę eksportujemy do Słowenii, Wielkiej Brytanii i do Niemiec. Względnie wysoka sprzedaż dziczyzny jest do krajów zachodnich. Działania, które podejmuję mają na celu promocję dziczyzny wśród rodaków. Wyroby z dziczyzny to nie tylko produkty dla Niemców, ale i dla nas - mówi właściciel zakładu.
