Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Właścicielka Polwity: Młodzi nie garną się do pracy w przemyśle mięsnym

Sytuacja w przemyśle mięsnym pod względem struktur pracowniczych może budzić niepokój - uważa Ewa Kowalska, właścicielka firmy Polwita.

Właścicielka Polwity: Młodzi nie garną się do pracy w przemyśle mięsnym

Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
Data: 02-02-2010, 15:06

Zdaniem Ewy Kowalskiej problemy kadrowe w firmach z branży mięsnej wynikają nie z braku ludzi do pracy, bo bezrobocie w Polsce utrzymuje się nadal na wysokim poziomie, ale z tego, że branża zaniedbała szkolnictwo zawodowe, średnie a na końcu wyższe. - Ludzie młodzi nie garną się do pracy w przemyśle mięsnym i nie wynika to tylko z tego, że przemysł mięsny w przemyśle spożywczym uważany jest za „przemysł ciężki", ale również z braku odpowiedniego przygotowania merytorycznego i praktycznego - ocenia właścicielka firmy Polwita. - Koszty, które ponosimy dzisiaj na wyszkolenie takich osób i przygotowanie ich do pracy są niewspółmierne do efektów i nie dają pewności co do przyszłości takiego pracownika - zaznacza.

Deprecjacja zawodu pracownika przemysłu mięsnego jest faktem. - To bierność branży mięsnej, wieloletnie zaniedbania szkoleniowe, płacowe i motywacyjne przyczyniły się po części do takiego stanu rzeczy - podkreśla właścicielka Powity. - Tworząc firmę szkoleniową dla branży mięsnej, nie zdawałam sobie sprawy jak głęboki jest kryzys. Wielu przedsiębiorców jeszcze dzisiaj nie dostrzega przyczyn tak złej sytuacji kadrowej a praktyczne przygotowania do zawodu i doszkalanie personelu wszystkich szczebli postrzega tylko przez pryzmat kosztów - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Ewa Kowalska RSS ALERT    /    Polwita RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT

KOMENTARZE (4)

  • obserwator 2010-02-02 19:47:33
    Nie jest ciężki? To jakaś kpina!!!! w największych ubojniach zabijane jest 200-300 świń/h. Ta branża przekracza wszelkie normy przepracowania, stąd brak rąk do pracy. Podobna sytuacja jest na zachodzie, nasi rzeźnicy skuszeni \"wysokimi zarobkami\" lądują często w firmach eksploatujących ich do granic możliwości, tłoczą w wynajętych kwaterach o ciasnocie rodem z okrętów podwodnych często nieprzestrzegających żadnnych kodeksów a pracy zwłaszcza.Zresztą w Polsce prawdopodobnie pewna duża firma już przetarła szlaki zatrudnienia dla obcokrajowców w tym przemyśle. Poczekamy na efekty!!!
  • Czarna Żmija 2010-02-02 21:03:02
    Kasa, misiu, kasa... a nie zapomoga jaką oferują zakłady mięsne, oto przyczyna wszystkiego.
  • olta 2010-02-03 11:41:13
    jest wiele ludzi po studiach ze specjalizacją technologia mięsa, ale nie mają 10lat doświadczenia i to zakłady nie chcą ich przyjmować!!!
  • darek mieso lubi 2010-02-05 16:06:39
    hahahaha to jest nienormalne stawki w tych zakladach sa nizsze niz na sluchawce w call center a na dodatek jednak lepiej siedziec na sluchawce niz kielbasy przebierac z maska na twarzy

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.11.178
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!