Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Mięso

Własna hodowla świń to większe bezpieczeństwo żywnościowe

  • Autor: farmer.pl
  • Data: 11-04-2021, 10:40
- Niektórzy twierdzą, że zwierzęta zawsze można sprowadzić. To prawda, ale gdy zlikwidujemy swoje zasoby pozostanie tucz zagranicznych zwierząt i wspieranie rolników z Danii, Niemiec czy z Belgii - mówi w rozmowie z farmer.pl dr inż. Anna Hammermeister, dyrektor BPZHiP „POLSUS”.
Własna hodowla świń to większe bezpieczeństwo żywnościowe
Własna hodowla świń to większe bezpieczeństwo żywnościowe. fot. unsplash

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Anna Hammermeister wskazuje, że pogłowie świń hodowlanych w Polsce z roku na rok spada.

- Ta tendencja jest bardzo niepokojąca. Według zestawienia za lata 2003-2020 dla ras wbp i pbz pogłowie spadło odpowiednio o: 80 i 83 proc. Z kolei, jeśli weźmiemy pod uwagę okres ostatnich 10 lat, to średnio pogłowie spadło o 56 proc. Dzisiaj POLSUS zrzesza nieco ponad 200 hodowców, a ich liczba oraz liczba stad pod oceną zmniejszyły się w ciągu ostatnich 10 lat o ok. 50 proc. Skurczyła się również średnia wielkość stada, które dziś średnio wynosi 24 lochy - wskazuje.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!