Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Wołowe wynalazki mają pobudzić konsumpcję mięsa w Polsce

Naukowcy czekają na opatentowanie wynalazków dla mięsa czerwonego i liczą, że dzięki temu rozruszają konsumpcję tego mięsa w naszym kraju. Technologie będzie można bezpłatnie pobrać w przyszłym roku. Zdaniem naukowców dla producentów to szansa na pełniejsze wykorzystania mięsa po rozbiorze oraz możliwość stworzenia zupełnie nowej kategorii produktów - informuje Puls Biznesu.

Wołowe wynalazki mają pobudzić konsumpcję mięsa w Polsce
fot. ŁR

Autor: Puls Biznesu
Data: 22-12-2015, 09:20

Na Brussels Innova 2015, czyli Światowych Targach Wynalazczości, uznanie zdobyły trzy „wołowe” wynalazki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW), kolejne dwa będą walczyć na Międzynarodowych Targach Wynalazczości i Innowacji w Pittsburghu w czerwcu 2016 r. Technologie opracowane przez prof. Agnieszkę Wierzbicką i jej zespół czekają na patenty. Gdy je uzyskają, każdy będzie mógł je bezpłatnie pobrać i wprowadzić do produkcji, a będzie to możliwe za kilka miesięcy.

W 2014 roku naukowcy SGGW zostali nagrodzeni za innowacyjną wieprzowinę (czytaj obok), a w tym zgłosili pomysły na wołowinę, nad którymi pracowali, przy udziale hodowców i przetwórców, ostatnich pięć lat.

Spożycie wołowiny od lat w Polsce leci na łeb na szyję, a producenci skazani są na jej sprzedaż poza krajem. W zeszłym roku za granicę trafiło ponad 80 proc. krajowej produkcji, a Polak zjadł 1,6 kg wołowiny. Ten rok, jak prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), ma być dla wołowiny podobny — konsumpcja ma się utrzymać na tym samym poziomie  - czytamy w Pulsie Biznesu.

Wołowinie zaszkodziły przede wszystkim wysokie ceny i dynamiczny rozwój znacznie łatwiejszego w przygotowaniu drobiu. 

Więcej czytaj w Pulsie Biznesu.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (2)

  • aga 2015-12-23 09:48:44
    Polaczy jedzą mało wołowiny po prostu dlatego, że jest droga. Za 1 kg wołowiny można kupić 3 kg kurczaka. To nie jest nichęć do wołowiny tylko cena zaporowa dla wielu klientów. W markecie jeden stek kosztuje 10 zł i jeden kurczak kosztuje 10 zł. Pytanie co kupi większość rodzin jest retoryczne.
  • Matt 2016-01-08 13:15:36
    Aga nie do końca masz rację. Ludzie nie jedzą wołowiny bo ta jest droga i wyjątkowo marnej jakości. Jest pozyskiwana ze starych mlecznych krów. Gdyby mięso było dobre wiele osób by po nie sięgało. Nie mówię o najbiedniejszych tylko o klasie średniej, która może sobie pozwolić na jedzenie wołowiny może nie codziennie ale np. raz w tygodniu ale tego nie robi bo mięso jest suche, wiórowate i pozbawione smaku. Dodatkowym problemem jest obróbka. Kurczaka łatwo i szybko go zrobić. Każdy to potrafi. Wołowinę albo trzeba długu gotować albo zjeść ją w postaci steka, którego przygotowanie nie jest proste, szczególnie jak nie potrafi się dobrać odpowiedniego mięsa (i nie chodzi mi o to żeby to była polędwica czy antrykot tylko o to żeby mięso to było odpowiednio miękkie i dojrzałe). I dobry stek nie kosztuje 10 zł. To jest raczej 20-30 w wersji bez szaleństw bo przyzwoite mięso na steki kosztuje 70zł wzwyż. Tak swoją drogą kurczka też możesz kupić za 5-6zł/kg i mieć jakiegoś syfiastego, bezsmakowego, nabitego paszą ptaka albo za 10-12 kupić dobrego kurczaka z wolnego wybiegu.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.234.223.229
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!