Wzrost odnotowała także konsumpcja drobiu (o 7,7% r/r do 29,2 kg), podczas gdy spożycie wieprzowiny obniżyło się (o 1,4% r/r do 40,8 kg). Było to związane z silnym wzrostem ceny wieprzowiny względem drobiu w II poł. ub. r.

Na uwagę zasługuje również kontynuacja utrzymującego się w ostatnich latach spożycia mleka (o 4,2% do 222 l) oraz masła (o 4,4% do 4,7 kg). Historycznie spożycie masła w Polsce spadało wraz ze wzrostem jego ceny. W efekcie, biorąc pod uwagę jego obecne rekordowe ceny można oczekiwać, że spożycie masła w 2017 r. znacząco się obniży.

Dane wskazały również na kontynuację łagodnego wzrostu spożycia warzyw (o 1,0% r/r do 106 kg) oraz owoców (o 1,9% r/r do 54 kg). Biorąc jednak pod uwagę mniejszą dostępność owoców oraz ich wyższe ceny z uwagi na wiosenne przymrozki, w 2017 r. najprawdopodobniej odnotowany zostanie spadek ich spożycia.

W trendzie spadkowym pozostaje natomiast konsumpcja ziemniaków. Ich spożycie w 2016 r. obniżyło się o 3,0% do 97 kg. Spożycie przetworów zbożowych nie zmieniło się i wyniosło 103 kg. W porównaniu do 2000 r. konsumpcja w tych kategoriach zmniejszyła się odpowiednio o 14,2% i 25,4%. W naszej ocenie istnieje niskie prawdopodobieństwo ożywienia spożycia w tych kategoriach w najbliższych latach.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl