• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Wpływ żywienia kurcząt brojlerów paszą z dodatkiem nasion lnu i bez ich udziału na wybrane wyróżniki jakości mięsa i tłuszczu

Mięso drobiowe jest cenione przez konsumentów ze względu na pożądaną wartość odżywczą oraz walory sensoryczne. Jest ono przede wszystkim dobrym źródłem białka o dużej wartości odżywczej. W porównaniu z innymi gatunkami mięsa jest łatwostrawne, zawiera więcej pełnowartościowego białka oraz dzięki mniejszej ilości tłuszczu charakteryzuje się mniejszą wartością energetyczną [5, 22, 24, 28, 39].
  • Autor: Halina Makała, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2019, 26, 2 (119)
  • Data: 20-11-2019, 14:16

Z uwagi na szeroką dostępność i powszechność spożycia mięsa drobiowego poszukuje się rozwiązań mających na celu uzyskanie surowca o wyższej wartości żywieniowej. Efekt ten może być osiągnięty poprzez stosowanie dobranych ras i linii hodowlanych, wykorzystywanie w żywieniu brojlerów pasz bez dodatku antybiotykowych stymulatorów wzrostu lub zawierających składniki istotne żywieniowo [11, 20, 28, 37].

Wśród tych składników znaczącą rolę przypisuje się kwasom tłuszczowym z rodziny n-3 [15, 21, 23]. Wpływ dodatku do paszy kurcząt brojlerów mieszanek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na jakość mięsa drobiowego był przedmiotem badań prowadzonych m.in. przez Osek i wsp. [34, 35, 36], Milczarek i wsp. [29, 30], Janochęi Milczarek [19]. Kwasy te mają istotne znaczenie dla prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu ludzkiego. Współczesna dieta jest deficytowa w kwasy tłuszczowe z grupy n-3 i charakteryzuje się bardzo szerokim stosunkiem kwasów n-6 do n-3, (od 15 : 1 do 25 : 1), podczas gdy optymalny udział tych kwasów powinien wynosić 1 : 1 [25, 27, 51]. Modyfikację składu kwasów tłuszczowych w paszy dla kurcząt brojlerów można uzyskać poprzez dodatek do niej olejów roślinnych (lub nasion surowców oleistych), szczególnie tych, które zawierają długołańcuchowe kwasy tłuszczowe [2, 3, 17, 19]. Do takich olejów należą lniany i sojowy, przy czym najzasobniejszy w pożądane wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a zwłaszcza w kwas α-linolenowy (C18:3, n-3), jest olej lniany.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Kwas ten jest prekursorem kwasów eikozapentaenowego (EPA – C20:5) i dokozaheksaenowego (DHA – C20:6), które są niezbędne do prawidłowego przebie-gu metabolizmu człowieka [6, 9, 10]. Proporcje kwasów n-6 do n-3 w oleju lnianym są korzystniejsze (1 : 0,5) niż w oleju sojowym (10 : 1), chociaż ten drugi jest najczęściej używany do natłuszczania mieszanek paszowych dla drobiu [18, 27, 30, 34]. Wzboga-cenie diety kurcząt brojlerów w PUFA n-3 skutkuje zwiększeniem zawartości tych kwasów w ich mięsie i tłuszczu [24, 54, 55]. Uzyskana w ten sposób poprawa wartości żywieniowej surowca drobiowego zwiększa jednak podatność tłuszczów na utlenianie w trakcie przechowywania [12, 13, 18, 32] i powstawanie szkodliwych dla organizmu wolnych rodników [4, 31]. Celem pracy była ocena wpływu żywienia kurcząt brojlerów paszą bez dodatku ześrutowanych nasion lnu i z ich udziałem na wybrane wyróżniki jakości mięsa i tłuszczu.

Partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!