Wręczono certyfikaty dla producentów Kiełbasy Białej Parzonej Wielkopolskiej
10 producentów Kiełbasy Białej Parzonej Wielkopolskiej odebrało w poniedziałek certyfikaty potwierdzające jakość produktu i jego zgodność z wymogami. Od 2017 roku Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska jest zarejestrowana jako produkt posiadający Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Powiązane tematy:
Certyfikaty dla producentów Kiełbasy Białej Parzonej Wielkopolskiej wręczono w Poznaniu po raz drugi. W poniedziałek otrzymało je 10 producentów, których produkty spełniły wymogi unijnych przepisów i poddały się kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Certyfikaty muszą być odnawiane co roku. Patronat nad kontrolą produkcji i przyznawaniem świadectw jakości sprawuje Ogólnopolski Cech Rzeźników - Wędliniarzy - Kucharzy.
Jak podkreślił w poniedziałek zastępca prezydenta Poznania Jędrzej Solarski, "certyfikat pomógł wypromować rogale świętomarcińskie w całej Polsce i na świecie. Chcemy, by Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska była tak samo rozpoznawalna".
Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska, jako produkt posiadający Chronione Oznaczenie Geograficzne, zarejestrowana została latem 2017 roku. Według dokumentu nadającego jej znak Chronionego Oznaczenia Geograficznego, Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska może być produkowana wyłącznie na dokładnie określonym obszarze geograficznym; obejmującym w tym przypadku województwo wielkopolskie oraz niektóre powiaty z woj. lubuskiego i kujawsko-pomorskiego.
Jak przypomniano w poniedziałek, zgodnie z określonymi normami, kiełbasa powinna mieć ok. 10-12 centymetrów długości i średnicę do 3,3 cm. Wytwarzana jest wyłącznie z mięsa wieprzowego, wykrawanego w ciągu 48-72 godzin po uboju, średnio rozdrobnionego, uzyskiwanego z wykrawanych szynek i łopatek. Mięso I klasy musi stanowić 70 proc. ogólnej masy, II klasy 20 proc. a III klasy tylko 10 proc. Mięso użyte do produkcji jest niepeklowane, co nadaje charakterystyczny "biały" kolor. Znakiem rozpoznawczym jest zawartość majeranku - nie mniejsza niż 0,3 kg na 100 kg mięsa. Pozostałe przyprawy to: sól warzona, świeżo starty czosnek i świeżo zmielony pieprz czarny.
Poznański magistrat wskazał, że Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska jest regionalnym specjałem znanym i popularnym już w XIX wieku, chociaż pewne źródła wskazują - jak podkreślił Urząd Miasta Poznania - że była wyrabiana już w czasach piastowskich.

