Wspólnota sprowadziła 36,2 tys. ton żywca i mięsa owczego
W handlu żywcem oraz mięsem owczym w krajach Unii Europejskiej dominuje przede wszystkim import. W pierwszych dwóch miesiącach 2011 roku Wspólnota sprowadziła 36,2 tys. ton żywca i mięsa owczego w ekwiwalencie mięsa, tj. o 11,3 proc. mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem - podaje FAMMU/FAPA.

Głównym dostawcą tego gatunku mięsa była tradycyjnie Nowa Zelandia, która dostarczyła do Unii 30,6 tys. ton mięsa i żywca. Import z Australii ukształtował się na poziomie 3,9 tys. ton.
Jak informują analitycy FAMMU/FAPA, mniejsze ilości mięsa i żywca sprowadzano także z Urugwaju (693 tony) oraz z Islandii (439 ton).
W omawianym okresie kraje Wspólnoty wyeksportowały 5,3 tys. ton żywca i mięsa owczego, tj. o 140 proc. więcej niż przed rokiem. Eksport ten kierowano przede wszystkim do Libanu, Szwajcarii, Hongkongu, Angoli, Wybrzeża Kości Słoniowej oraz Chorwacji.
