Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Wszystko o wędlinach. Co warto wiedzieć?

  • Autor: PR/portalspozywczy.pl
  • Data: 02-02-2016, 18:09
Katarzyna Zadka, dietetyk programu edukacyjnego marki Winiary „Żyj smacznie i zdrowo”, mówi o tym, czym kierować się przy zakupie produktów mięsnych, jak prawidłowo je przechowywać oraz co można znaleźć w ich składzie.
Wszystko o wędlinach. Co warto wiedzieć?
Fot. Pawel Pawlowski/ZelaznaStudio.pl

Jakie cenne wartości odżywcze znajdują się w wędlinach?

Mięso i wędliny to jedno z podstawowych źródeł pełnowartościowego białka w codziennym jadłospisie. Obok aminokwasów, niezbędnych do budowy tkanek i narządów, zawiera także witaminy i składniki mineralne. Produkty mięsne są źródłem witamin z grupy B, takich jak niacyna, B12 i B6 (potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania m.in. układu nerwowego), dobrze przyswajalnego żelaza (niezbędnego w profilaktyce anemii, potrzebnego do wzrostu) oraz cynku (o właściwościach antyoksydacyjnych, które pozytywnie wpływają na nasz wygląd).

Zachowaj umiar

– Mimo wielu żywieniowych zalet, mięso powinniśmy jeść w umiarkowanych ilościach. Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia opublikowanymi w styczniu 2016 roku, w ciągu tygodnia konsumpcja wędlin i mięsa, zwłaszcza czerwonego, nie powinna przekraczać 0,5 kg. Niestety, wielu Polaków zapomina o tych zasadach i pomimo zaleceń spożywa ich za dużo – mówi Katarzyna Zadka.

Spożycie mięsa na świecie wynosi 800-820 g tygodniowo, zaś w Polsce – 1,3 kg1. Z danych IERiGŻ wynika, iż wędliny stanowią  ok. 40 proc. mięsa spożywanego przez naszych rodaków! Umiarkowane sięganie po mięso czerwone i wędliny jest szczególnie ważne dla osób z zaburzonym profilem lipidowym, nadciśnieniem, schorzeniami układu pokarmowego i nerek.

Co wchodzi w skład wędlin?

Wszystko zależy od tego, z jakim typem wędliny mamy do czynienia. Wyróżniamy aż cztery grupy produktów – wędzonki, kiełbasy, wędliny powstające z podrobów i produkty blokowe. Najbardziej popularne to wędzonki, czyli szynki, polędwice, balerony produkowane z jednego lub kilku kawałków mięsa, a także kiełbasy gdzie, obok mięsa, obecny jest dodatek tłuszczu, który w zależności od poziomu rozdrobnienia kiełbas może być widoczny „gołym okiem” lub nie. Zarówno w przypadku wędzonek, jak i kiełbas, na pierwszym miejscu listy składników powinno znajdować się mięso, z którego został wytworzony produkt. Inne podstawowe składniki to tłuszcz (w przypadku kiełbas), przyprawy, a także sól. Większość wędlin dostępnych na naszym rynku to produkty podlegające procesowi peklowania, dzięki któremu posiadają różowoczerwoną barwę i są mikrobiologicznie bezpieczne. Na ich liście składników pojawiają się mieszanki peklujące zawierające m.in. azotyn sodu. Ponadto, część wędlin zawiera także inne dodatki. Najpopularniejsze to izolaty białkowe np.: sojowe, białek mleka. Na ich obecność szczególną uwagę powinni zwracać alergicy, którzy mogą być uczuleni na surowiec, z którego powstają.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • qwerty 2016-02-02 18:40:28

    Z grzeczności zapomniała Pani o wodzie? Zatem uzupełniam - duuuuużo wody. Spróbujcie zamrozić kawałek, a zobaczycie jak po rozmrożeniu rozpadnie się na drobne kawałki rozsadzona od środka przez lód.

    Odpowiedz
  • wędzarz 2016-02-02 21:46:39

    Pani chyba nigdy nie była w zakładzie mięsnym . Dawno takich bzdur nie czytałem . \"wyróżniamy aż cztery grupy produktów \" haha dobre sobie \" część wędlin zawiera inne dodatki \" obecnie to raczej inne dodatki to 70% składu wędlin . Oczywiście są na rynku dobre wyroby lokalnych zakładów ale reszta to po prostu sama chemia. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  • Jan 2016-02-03 08:24:19

    \"Robiąc zakupy, zawsze może poprosić sprzedawcę o przekazanie informacji o składzie wyrobu\" ciekawe czy ktoś (wliczając autora) to robi

    Odpowiedz
  • nowicki 2016-02-03 10:08:11

    Pan który , nazywa się ,,wędzarz ,,pisze że na rynku są dobre lokalne wyroby to - kłamstwo = zobacz sprzedaż bazarowa tam żadnych metek nie ma skąd pochodzi mięso ani , jaka receptura . Tm się robi z wszystkiego , dokłada czosnku i jest,,CZOSNTKOWA,, pIEPRZU i PIEPRZOWA a nadzoru brak ? A zakład mięsny widział z TVN. Prawdą jest że są też lux produkty z lokalnych masarni ale sprzedawane , w miejscu produkcji , bo tam klient wruci po zakupy albo rzuci zwrot jako ,,szajs . Pozdrawiam Wędzarza i niech lokalnie pozdrowi chandlarzy na bazarkach i zapyta o skład ?????

    Odpowiedz
  • Tomasz 2016-02-03 11:08:31

    Facet nazwał się wędzarz, a widać, że dyletant.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!