Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Wszystko o wędlinach. Co warto wiedzieć?

Katarzyna Zadka, dietetyk programu edukacyjnego marki Winiary „Żyj smacznie i zdrowo”, mówi o tym, czym kierować się przy zakupie produktów mięsnych, jak prawidłowo je przechowywać oraz co można znaleźć w ich składzie.

Wszystko o wędlinach. Co warto wiedzieć?
Fot. Pawel Pawlowski/ZelaznaStudio.pl

Autor: PR/portalspozywczy.pl
Data: 02-02-2016, 18:09

Jakie cenne wartości odżywcze znajdują się w wędlinach?

Mięso i wędliny to jedno z podstawowych źródeł pełnowartościowego białka w codziennym jadłospisie. Obok aminokwasów, niezbędnych do budowy tkanek i narządów, zawiera także witaminy i składniki mineralne. Produkty mięsne są źródłem witamin z grupy B, takich jak niacyna, B12 i B6 (potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania m.in. układu nerwowego), dobrze przyswajalnego żelaza (niezbędnego w profilaktyce anemii, potrzebnego do wzrostu) oraz cynku (o właściwościach antyoksydacyjnych, które pozytywnie wpływają na nasz wygląd).

Zachowaj umiar

– Mimo wielu żywieniowych zalet, mięso powinniśmy jeść w umiarkowanych ilościach. Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia opublikowanymi w styczniu 2016 roku, w ciągu tygodnia konsumpcja wędlin i mięsa, zwłaszcza czerwonego, nie powinna przekraczać 0,5 kg. Niestety, wielu Polaków zapomina o tych zasadach i pomimo zaleceń spożywa ich za dużo – mówi Katarzyna Zadka.

Spożycie mięsa na świecie wynosi 800-820 g tygodniowo, zaś w Polsce – 1,3 kg1. Z danych IERiGŻ wynika, iż wędliny stanowią  ok. 40 proc. mięsa spożywanego przez naszych rodaków! Umiarkowane sięganie po mięso czerwone i wędliny jest szczególnie ważne dla osób z zaburzonym profilem lipidowym, nadciśnieniem, schorzeniami układu pokarmowego i nerek.

Co wchodzi w skład wędlin?

Wszystko zależy od tego, z jakim typem wędliny mamy do czynienia. Wyróżniamy aż cztery grupy produktów – wędzonki, kiełbasy, wędliny powstające z podrobów i produkty blokowe. Najbardziej popularne to wędzonki, czyli szynki, polędwice, balerony produkowane z jednego lub kilku kawałków mięsa, a także kiełbasy gdzie, obok mięsa, obecny jest dodatek tłuszczu, który w zależności od poziomu rozdrobnienia kiełbas może być widoczny „gołym okiem” lub nie. Zarówno w przypadku wędzonek, jak i kiełbas, na pierwszym miejscu listy składników powinno znajdować się mięso, z którego został wytworzony produkt. Inne podstawowe składniki to tłuszcz (w przypadku kiełbas), przyprawy, a także sól. Większość wędlin dostępnych na naszym rynku to produkty podlegające procesowi peklowania, dzięki któremu posiadają różowoczerwoną barwę i są mikrobiologicznie bezpieczne. Na ich liście składników pojawiają się mieszanki peklujące zawierające m.in. azotyn sodu. Ponadto, część wędlin zawiera także inne dodatki. Najpopularniejsze to izolaty białkowe np.: sojowe, białek mleka. Na ich obecność szczególną uwagę powinni zwracać alergicy, którzy mogą być uczuleni na surowiec, z którego powstają.

więcej informacji:

Katarzyna Zadka RSS ALERT    /    Winiary RSS ALERT    /    wędliny RSS ALERT

KOMENTARZE (7)

  • qwerty 2016-02-02 18:40:28
    Z grzeczności zapomniała Pani o wodzie? Zatem uzupełniam - duuuuużo wody. Spróbujcie zamrozić kawałek, a zobaczycie jak po rozmrożeniu rozpadnie się na drobne kawałki rozsadzona od środka przez lód.
  • wędzarz 2016-02-02 21:46:39
    Pani chyba nigdy nie była w zakładzie mięsnym . Dawno takich bzdur nie czytałem . \"wyróżniamy aż cztery grupy produktów \" haha dobre sobie \" część wędlin zawiera inne dodatki \" obecnie to raczej inne dodatki to 70% składu wędlin . Oczywiście są na rynku dobre wyroby lokalnych zakładów ale reszta to po prostu sama chemia. Pozdrawiam
  • Jan 2016-02-03 08:24:19
    \"Robiąc zakupy, zawsze może poprosić sprzedawcę o przekazanie informacji o składzie wyrobu\" ciekawe czy ktoś (wliczając autora) to robi
  • nowicki 2016-02-03 10:08:11
    Pan który , nazywa się ,,wędzarz ,,pisze że na rynku są dobre lokalne wyroby to - kłamstwo = zobacz sprzedaż bazarowa tam żadnych metek nie ma skąd pochodzi mięso ani , jaka receptura . Tm się robi z wszystkiego , dokłada czosnku i jest,,CZOSNTKOWA,, pIEPRZU i PIEPRZOWA a nadzoru brak ? A zakład mięsny widział z TVN. Prawdą jest że są też lux produkty z lokalnych masarni ale sprzedawane , w miejscu produkcji , bo tam klient wruci po zakupy albo rzuci zwrot jako ,,szajs . Pozdrawiam Wędzarza i niech lokalnie pozdrowi chandlarzy na bazarkach i zapyta o skład ?????
  • Tomasz 2016-02-03 11:08:31
    Facet nazwał się wędzarz, a widać, że dyletant.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.101.141
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!