• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Wyeliminowanie śruty sojowej z pasz spowoduje wzrost kosztów produkcji mięsa

W ocenie ekspertów Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wyeliminowanie z żywienia zwierząt śruty sojowej spowoduje wzrost kosztów produkcji mięsa. Zastąpienie jej innymi komponentami pasz jest trudne i nieopłacalne.
  • Autor: PAP
  • Data: 22-01-2012, 11:37
Wyeliminowanie śruty sojowej z pasz spowoduje wzrost kosztów produkcji mięsa

Śruta sojowa jest powszechnie stosowania w żywieniu drobiu, trzody i bydła. Polska importuje ten surowiec głównie z Argentyny w ilości ok. 1,8-2,0 mln ton rocznie. Jest to surowiec genetycznie modyfikowany. W Polsce jednak obowiązuje zakaz stosowania pasz GMO wprowadzony ustawą o paszach z 2006 r. Miał on obowiązywać od połowy 2008 r., ale ustawę znowelizowano i przedłużono termin zawieszenia obowiązywania tego zakazu do końca 2012 roku.

W opinii ekspertów Instytutu, gdyby w naszym kraju zaczął obowiązywać zakaz importu genetycznie modyfikowanej śruty sojowej, to możliwości jej zastąpienie innymi komponentami byłyby bardzo ograniczone, a zwłaszcza przy korzystaniu przez hodowców z pasz przemysłowych.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Z punktu widzenia wartości żywieniowej nie ma też możliwości zastąpienia śruty sojowej innymi śrutami (roślin strączkowych, rzepakową i słonecznikową) w paszach dla brojlerów oraz prosiąt i warchlaków. W takim przypadku substytutami mogą być jedynie gluten oraz pasze pochodzenia zwierzęcego (mączka rybna, mleko w proszku lub serwatka suszona), w których 1 kg zawartego w nich białka jest 2-2,5 krotnie droższy niż w śrucie sojowej. Poza tym są one dostępne na rynku w niewielkich ilościach - czytamy w "Raporcie o sytuacji na światowym rynku pasz wysokobiałkowych ze szczególnym uwzględnieniem produkcji roślin GMO".

Jak piszą w nim Wiesław Dzwonkowski i Krzysztof Hryszko, zamiana śruty sojowej na inne surowce białkowe może skutkować znacznym pogorszeniem efektów produkcyjnych. Zwracają uwagę, że dzięki postępowi genetycznemu było możliwe skrócenie cyklu produkcyjnego i zmniejszenie zużycia paszy na kilogram produkowanego żywca czy jaj.

Jakość paszy musi być jednak obecnie wyższa niż 15-20 lat temu. Zdaniem autorów publikacji jest to również jeden z czynników istotnie ograniczających możliwości wyeliminowania żywienia śruty sojowej GMO. A ponadto może skutkować wzrostem kosztów produkcji i cen pasz przemysłowych, co z kolei wpłynie na wyższe koszty produkcji żywca, jaj i mleka czyli na konkurencyjność polskiej żywności na światowym rynku.

Z kalkulacji wynika, że w przypadku zastąpienia w mieszankach dla kurcząt brojlerów śruty sojowej GMO jej droższym odpowiednikiem - śrutą bez GMO, przy aktualnych uwarunkowaniach wzrost kosztów paszy wyniesie ok. 7 proc., a wzrost zapotrzebowania na niemodyfikowaną śrutę spowoduje jej podrożenie. Przy założeniu, że różnica w cenach między śrutą GMO i non GMO wynosi ponad 20 proc., to koszt paszy zwiększy się o 10-13,5 proc.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Zdrowego wystarczy trochę mniej = taniej 2012-01-23 20:53:23

    Chętnie zapłacę 10-20 % więcej za mięso pochodzące od zwierząt żywionych paszami bez roślin GMO . Znam wiele osób , które też są do tego gotowe , nie mówiąc już o olbrzymim rynku żywności ekologicznej jako szansie na zdrowe polskie rolnictwo.Niech ci \"eksperci\" wypowiadają się za siebie i za firmy , które lobbują a nie wygłaszają \"jedynie słusznych prawd\" . Europa coraz szybciej wycofuje się z GMO (ostatnia decyzja BASFU o zamknięciu swoich biur w Europie i przeniesieniu ich do USA z powodu oporu społeczeństwa europejskiego przed GMO) więc Polska ma zostać wysypiskiem europejskim dla GMO ?

    Odpowiedz
  • Zdrowego wystarczy trochę mniej = taniej 2012-01-23 20:54:08

    Chętnie zapłacę 10-20 % więcej za mięso pochodzące od zwierząt żywionych paszami bez roślin GMO . Znam wiele osób , które też są do tego gotowe , nie mówiąc już o olbrzymim rynku żywności ekologicznej jako szansie na zdrowe polskie rolnictwo.Niech ci \"eksperci\" wypowiadają się za siebie i za firmy , które lobbują a nie wygłaszają \"jedynie słusznych prawd\" . Europa coraz szybciej wycofuje się z GMO (ostatnia decyzja BASFU o zamknięciu swoich biur w Europie i przeniesieniu ich do USA z powodu oporu społeczeństwa europejskiego przed GMO) więc Polska ma zostać wysypiskiem europejskim dla GMO ?

    Odpowiedz
  • regionalnesmaki 2012-01-23 22:11:17

    Niech pan tylko weźmie pod uwagę, że ekologicznie nie znaczy zdrowe. GMO, żywność ekologiczna czy funkcjonalna to taki sam chłam, sztuczny wymysł, mający na celu windowanie cen lub spekulację. Swiat będzie potrzebował w ciągu 40 lat produkować 2 razy więcej żywności niż obecnie, a w niektórych regionach nawet i 10 razy. Problem jednak w tym, że zmiany klimatyczne, nieuchronne i nie do zatrzymania oraz erozja gleb powoduje spadek wydajności i powierzchni ziem uprawnych. Nie wiem czy GMO to szans na wygraną z głodem, nie mnie to oceniać, ale promowanie 2 razy mniej wydajnych upraw ekologicznych to namawianie do świadomego głodzenia setek milionów osób. Ja do tego ręki nie przyłożę.

    Odpowiedz
  • knrx 2012-01-24 09:10:07

    Zdrowego wystarczy trochę mniej = taniej-za zywnosc bez gmo nie zaplacisz wiecej o 10-20% tylko o 100-150%

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!