Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Wyższa produkcja wołowiny w UE

W I połowie 2015 r. produkcja wołowiny w UE była o 3,4 proc. wyższa niż przed rokiem. Na ten wzrost duży wpływ miała sytuacja w UE-13, gdzie odnotowano ponad 9-procentowe zwiększenie produkcji - podali analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
  • Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
  • Data: 21-10-2015, 11:04
Wyższa produkcja wołowiny w UE
Spory wzrost produkcji wołowiny w UE

Pomimo, że niższą dynamikę, ok. 2,8 proc., zaobserwowano w starych państwach członkowskich, wzrost wyrażony w wartościach absolutnych był wyższy niż w UE-13. Wynika to ze znacznie większego pogłowia bydła w starych państwach członkowskich. Według stanu na grudzień 2014 r. znajdowało się tam ok. 85 proc. pogłowia bydła w UE. Zwiększenie produkcji mięsa wołowego, obserwowane w I poł. 2015 r., było w tym regonie UE napędzane przez Włochy, Hiszpanię, Austrię, Belgię oraz Portugalię.

Odnotowane zwiększenie produkcji, jak wskazuje w najnowszym raporcie „Short term outlook” Komisja Europejska, wynika ze stosunkowo niskich cen mleka oraz dostosowań producentów mleka od obecnej sytuacji na rynku. Wiele podmiotów w tym sektorze, widząc pogarszającą się opłacalność produkcji, zdecydowało się na zmniejszenie liczebności krów i przeznaczenie ich na ubój.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

KE prognozuje, że łącznie w 2015 r. wolumen wołowiny, który trafi na rynek będzie o 2 proc. wyższy niż przed rokiem. W kolejnym roku tempo będzie najprawdopodobniej niższe i wyniesie ok. 0,6 proc. Niemniej zarówno w 2015, jak i 2016, wolumen produkcji będzie rosnąć.

Pozytywnym sygnałem dla rynku jest utrzymanie się wysokiego zainteresowania mięsem i bydłem z UE na rynku tureckim. Musimy jednak cały czas pamiętać, że na eksport duży wpływ może mieć ponowne pojawienie się ognisk choroby niebieskiego języka we Francji.  Jeśli choroba ta będzie się rozprzestrzeniać, odbije się to negatywnie na eksporcie żywca do Turcji.

Na tle zmian jakie zachodzą na rynku, ceny wołowiny utrzymują się na stosunkowo wysokim poziomie, wyższym niż rok temu. Jednocześnie KE prognozuje wzrost przeciętnej konsumpcji mięsa wołowego do poziomu 10,7~kg na osobę. Taki poziom powinien utrzymać się również w 2016 r.

Prognoza KE jest zatem dosyć optymistyczna. Znaczny dostęp do surowca, oraz rosnące zainteresowanie mięsem wśród  konsumentów na rynku wspólnotowym powinno mieć korzystny wpływ na producentów wołowiny i przetwórców.  

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner portalu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!