Wzrasta liczba zakładów mięsnych, które mogą eksportować swoje wyroby do Rosji
25 stycznia br. do Głównego Lekarza Weterynarii wpłynęła informacja od Federalnej Służby Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Federacji Rosyjskiej o zatwierdzeniu na rynek rosyjski trzech nowych przedsiębiorstw zajmujących się produkcją i przetwórstwem mięsa - podaje w komunikacie Główny Inspektorat Weterynarii.

Dopuszczone do handlu zakłady zostały skontrolowane w okresie 21.09-02.10.2009 - informują eksperci BGŻ.
Ponadto 1 lutego br. dwóm zakładom mięsnym zniesiono czasowe ograniczenie dostaw produktów na rynek rosyjski, po tym jak Polska Inspekcja Sanitarna zapewniła Rosję, że występujące wcześniej uchybienia zostały usunięte i przedsiębiorstwa te spełniają rosyjskie normy.
W chwili obecnej uprawnionych do eksportu do Rosji i jednocześnie posiadających ważne rosyjskie certyfikaty weterynaryjne jest 16 zakładów produkcji i przetwórstwa wołowiny oraz wieprzowiny, a także 9 zakładów produkcji i przetwórstwa drobiu.
