Wzrósł import mięsa owczego i koziego do UE
W okresie styczeń-sierpień 2015 r. import mięsa owczego i koziego (w tym żywca) do krajów Unii Europejskiej zwiększył się o 1,4 proc. i wyniósł prawie 158 tys. ton - donosi FAMMU/FAPA.
Tradycyjnie największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia (138,8 tys. ton, 87,9 proc. udział w handlu). Przywóz tych towarów z Nowej Zelandii wzrósł w stosunku do analogicznego okresu 2014 r. o 6,3 proc.
Większe ilości mięsa owczego i koziego sprowadzano także z Australii (12,3 tys. ton, spadek o 18,5 proc.), Chile (2,0 tys. ton, spadek o 33,3 proc.), byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii (1,8 tys. ton, spadek o 21,6 proc.), Urugwaju (1,3 tys. ton, spadek o 39,5 proc.), Falklandów (670 ton, spadek o 15,1 proc.), Argentyny (628 ton, spadek o 55,0 proc.) oraz z Islandii (428 ton, spadek o 35,6 proc.).
