Analitycy łączą ten wzrost z wpływem kryzysu finansowego, tłumacząc, że konsumenci spożywali mniej mięsa w restauracjach a więcej w domach, gdzie porcje są z reguły większe. Spożycie mięsa wieprzowego zwiększyło się z 40,7 kg/osobę w 2008 roku do 41,8 kg/osobę w 2009 roku, odwracając tym samym spadkowy trend notowany w ostatnich latach. Ze względu na kryzys konsumenci wybierali chętniej wieprzowinę, która jest tańsza od mięsa wołowego. Spożycie wołowiny utrzymało się relatywnie na stałym poziomie w stosunku do 2008 roku. Popyt przesunął się w kierunku tańszych rodzajów wołowiny, takich jak np. mięso mielone. W 2009 roku odnotowano kontynuację wzrostu spożycia mięsa drobiowego, które wyniosło 23,1 kg/osobę w porównaniu z 22,6 kg/osobę w 2008 roku.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

komentarze (0)