Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Wzrost cen wołowiny na rynku krajowym

Według danych monitoringu cen MRiRW, średnia cena skupu bydła rzeźnego w wadze żywej w pierwszych trzech tygodniach sierpnia 2016 r. wyniosła 6,07 zł/kg i była o 2,2% wyższa od ceny notowanej w lipcu br., podczas gdy w ostatnich trzech latach sierpniowe ceny bydła rzeźnego były na takim samym poziomie jak w lipcu – informuje Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Wzrost cen wołowiny na rynku krajowym
fot. Shutterstock

Autor: BGŻ BNP Paribas
Data: 30-08-2016, 15:24

Najbardziej wzrosły ceny krów przeznaczonych na ubój - o 3,0% do 4,69 zł/kg. Mięso jałówek podrożało o 0,9% do 6,26 zł/kg. Nieznacznie wzrosły też ceny byków w wieku 12-24 miesięcy (o 0,4% do 6,93 zł/kg) oraz byków powyżej 24 miesięcy (o 0,1% do 6,87 zł/kg). Spadły natomiast ceny była w wieku od 8 do 12 miesięcy - o 3,8% do 6,74 zł/kg.

Co więcej w pierwszych trzech tygodniach sierpnia br. w porównaniu z sierpniem 2015 r., średnie ceny skupu bydła rzeźnego w naszym kraju wzrosły o 4,6%, w tym najbardziej podrożały krowy - o 5,5%.

Podwyżki cen są pozytywnym sygnałem dla producentów, gdyż jeszcze w pierwszym półroczu 2016 r. średnia cena skupu bydła rzeźnego ukształtowała się na poziomie 6,06 zł/kg (w wadze żywej) i była o 4,0% niższa od ubiegłorocznej. Spadki cen dotyczyły przede wszystkim krów i jałówek przeznaczonych na ubój. Ich średnie ceny w I p. 2016 r. spadły odpowiednio  o 5,7 oraz 5,1%. Bydło od 8 do 12 miesięcy potaniało o 3,8%, byki od 12 do 24 miesięcy o 2,9%, a byki powyżej 24 miesięcy o 2,8%.

Spadki cen żywca rzeźnego w pierwszym półroczu 2016 r. spowodowane były głównie przez znacznie większy ubój zwierząt. Wg danych GUS (za MRiRW) w I półroczu 2016 r., w relacji do I półrocza 2015 r., uboje przemysłowe bydła w przeliczeniu na wagę żywą zwiększyły się o 11,2% do 498,6 tys. t.  Dynamika wzrostu wyrażona w sztukach była na takim samym poziomie, gdyż średnia masa ubijanych zwierząt była podobna jak przed rokiem.

Odnotowano zdecydowanie większe uboje krów i jałówek. W I półroczu br. przemysłowy ubój jałówek  w wadze żywej zwiększył się o 19,5% do 67,5 tys. t, a krów o 15,2% do 150,5 tys. t. Uboje buhajów i byczków zwiększyły się o 7,5% do 277,5 tys. t, a cieląt 2,1% do 3,2 tys. t. Tym samym udział mięsa z krów i jałówek w łącznej masie żywca rzeźnego zwiększył się o 2 pkt. proc. do 43,7%.

Zmiany te znalazły odzwierciedlenie w eksporcie wołowiny. Według danych MF (za MRiRW) w I połowie br. wolumen eksportu bydła żywego zmniejszył się o 9,9% do 8,9 tys. t, podczas gdy mięsa wołowego w masie produktu  wzrósł o 3,1% do 172,9 tys. t, w tym mięsa świeżego i schłodzonego zwiększył się o 5,5% do 135,9 tys. t, a mięsa mrożonego spadł o 5,5% do 37,0 tys. t.

Można przypuszczać, że ostatnie wzrosty cen wołowiny na krajowym rynku w pewnym stopniu związane są z wyhamowaniem intensywności  procesów redukcji stad krów mlecznych, gdyż opłacalność produkcji mleka zaczęła się nieznacznie poprawiać. Według danych GUS, w lipcu br. skup żywca rzeźnego wołowego (łącznie z cielętami) w przeliczeniu na mięso w masie poubojowej ciepłej, w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem zmniejszył się o 14,0% do 15,8 tys. t.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

mięso RSS ALERT    /    żywiec wołowy RSS ALERT    /    ceny żywca wołowego RSS ALERT    /    mięso wołowe RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT    /    BGŻ BNP Paribas RSS ALERT    /    Paweł Wyrzykowski RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • aga 2016-09-01 09:20:28
    Wołowina jest świetnym mięsem ale prawie nie jadanym przez Polaków. Głównym tego powodem jest jej cena, właściwie dla wielu zaporowa. Co jakiś czas widzę artykuły, w których ubolewa się nad małą konsumpcją wołowiny ale nie widzę żeby ktoś powiązywał z tym cenę tego mięsa. A teraz czytam jeszcze o wzroście tych cen... Czy to ma jakiś sens, poza oczywiście zyskami hodowców??

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.176.125
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!