Wzrost importu mięsa owczego i koziego do unii w okresie I-IX 2016 r.
W okresie styczeń-wrzesień 2016 r. import mięsa owczego i koziego (w tym żywca) do krajów Unii Europejskiej zwiększył się o 2,8 proc., i wyniósł 176,6 tys. ton - podaje FAMMU/FAPA.
Tradycyjnie największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia (157,7 tys. ton, 89,3 proc. udział w handlu). Przywóz z Nowej Zelandii wzrósł w stosunku do analogicznego okresu 2015 r. o 4,2 proc.. Większe ilości mięsa owczego i koziego sprowadzano także z Australii (11,1 tys. ton, spadek o 17,2 proc.), Chile (2,3 tys. ton, wzrost o 6,6 proc.), byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii (około 2 tys. ton, wzrost o 11,1 proc.), Urugwaju (1,1 tys. ton, spadek o 17,3 proc.), Argentyny (903 tony, wzrost o 43,8 proc.), Islandii (897 ton, wzrost o 93,8 proc.) oraz Falklandów (585 ton, spadek o 12,7 proc).
