Zagraniczne zamówienia na polskie mięso spadły nawet o 30 proc.
- Autor: TVN CNBC
- Data: 02-03-2013, 13:10

- Polska branża mięsna boryka się z kłopotami związanymi z koniną już od trzech tygodni, kiedy to wskazano nasz kraj jako źródło pochodzenia zafałszowanej wołowiny. Później się to nie potwierdziło, ale wciąż mierzymy się z efektami - mówił Choiński w TVN CNBC.
Jego zdaniem kolejny raz mamy do czynienia ze spadkiem zaufania do polskiego mięsa, a je jest trudno odbudowywać. - Rynki zagraniczne buduje się latami, a traci bardzo szybko. Dlatego uważam, że sprawę trzeba jak najszybciej wyjaśnić - dodał prezes Związku Polskie Mięso.
Jak zauważył Witold Choiński, rynek polski również bardzo szybko zareagował na doniesienia o koninie. - Sieci handlowe wymagają obecnie dodatkowych deklaracji i badań, a firmy produkcyjne robią wszystko, aby zapewnić konsumenta, że mięso, które sprzedają pochodzi z pewnego źródła - przyznał.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Związek Polskie Mięso podsumował IV edycję kampanii promocyjnej
-
Ile Polacy wydadzą na grillowanie w 2022 roku i co najchętniej kupują?
-
Antybiotyki w mięsie to mit? Branża tłumaczy skąd się wziął
-
Mięsna Paczka: Chcemy dotrzeć do 100 tysięcy polskich rodzin (wywiad)
-
Mięso z przyszłości pod znakiem zapytania. "Nadzieje zderzają się z rzeczywistością"
-
W 2022 r. rynek wietnamski może się otworzyć na polską wołowinę
-
UE będzie dyskryminować czerwone mięso? Branża apeluje do ministra
-
Polski producent alternatywnego białka zwiększa moce. Buduje nowy zakład
-
Rocznie do budżetu trafi 150 mln zł w związku z opłatami weterynaryjnymi
-
Za drób trzeba zapłacić niemal 50 proc. więcej niż przed rokiem
- Transport zboża z Ukrainy. Trudne "wąskie gardła"
- Firmy spożywcze i handlowe w I półroczu: przejęcia, inflacja, wojna
komentarze (22)
A KOGO TO OBCHODZI NASZ RZĄD ZAMIAST ZALEGALIZOWĄĆ UBÓJ RYTUALNY WALCZY O ZWIĄZKI PARTNERSKIE ,A LUDZI NA BEZROBOCIE CHCIELIŚMY MIEĆ DRUGĄ IRLANDIE TO MAMY Z A NIEDŁUGO B ĘDZIE GRECJA
Odpowiedz"Sieci handlowe wymagają obecnie dodatkowych deklaracji i badań, a firmy produkcyjne robią wszystko, aby zapewnić konsumenta, że mięso, które sprzedają pochodzi z pewnego źródła" - a ja sie upomne o certyfikat "HALAL-FREE" bo nie zamierzam jesc odpadkow z produkcji dla abduli.
Odpowiedzdo konsument -ale TY nie musisz jeśc mięsa niedlugo wiosna będzie trawa
Odpowiedzdo dona: ja chcę mięso "HALAL FREE".
OdpowiedzSpadek eksportu o którym mowa spowodowany jest wprowadzeniem zakazu uboju rytualnego !!
Odpowiedz