Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Zakaz uboju rytualnego spowalnia rozwój producentów drobiu

Obowiązujący od 1 stycznia tego roku zakaz uboju rytualnego mocno wpływa na kondycję branży drobiarskiej. - Stanowi on istotną przeszkodę w rozwoju, ogranicza możliwości eksportowe polskich zakładów - ocenia Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa.

Zakaz uboju rytualnego spowalnia rozwój producentów drobiu
Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa

Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
Data: 17-03-2013, 13:17

W całości eksportu krajowego drobiu, wysyłki produktów uzyskiwanych w wyniku uboju rytualnego stanowiły ok. 10 proc. - Przy tak dużym wzroście eksportu, z jakim mamy do czynienia w ostatnich latach, oraz w związku z możliwościami jakie pojawiły się przed naszymi producentami w obszarze lokowania polskiego mięsa na rynkach światowych, firmy z branży zakładały w swoich strategiach wzrost sprzedaży mięsa z certyfikatem halal. W tej chwili najbardziej perspektywiczne dla producentów drobiu wydają się rynki Zatoki Perskiej czy Afryki Północnej, które charakteryzują się ścisłymi wymogami religijnymi - zaznacza Łukasz Dominiak.



Branża drobiarska cały czas analizuje również rynek krajowy. - Konsekwentny wzrost spożycia drobiu obserwujemy w Polsce już od kilkunastu lat. To oczywiście nas cieszy. Wzrost oscylował jak dotąd zazwyczaj w zakresie od 0,5 do 1 kg na osobę rocznie. Najważniejsze, że tendencja jest stała i stabilna - wskazuje dyrektor KRD. - Już jakiś czas temu Polacy przekroczyli średnią europejską, jeśli chodzi o konsumpcję drobiu. Teraz coraz trudniej będzie uzyskać każde kolejne pół kg wzrostu spożycia. Stąd szereg działań promocyjnych kierowanych na rynek krajowy. Musimy nasilić działania informacyjne skierowane do konsumentów - dodaje.


Komentarz został nagrany podczas I Kongresu Eksporterów Przemysłu Rolno-Spożywczego

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Łukasz Dominiak RSS ALERT    /    KRD RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    mięso drobiowe RSS ALERT    /    eksport drobiu RSS ALERT    /    ubój rytualny RSS ALERT

KOMENTARZE (17)

  • Maria S 2013-03-17 18:12:42
    Borkowski,Choinski,Dominiak itd -młodzi ludzie ale tacy zacofani aż wstyd ,prymitywni choć w interesach oblatani.W interesach tak,ale nie w przepisach-rozporz 1009/2009 opisujące tzw Wyjątek od ogłuszania,powoluje sie na Kartę Praw Podstawowych Unii (KE) -obowiązuje ona jednak TYLKO na terenie krajow unijnych,nie zas Bliskiego Wschodu dokąd wysyłane było nasze mięso rytualne.Jest to rażace nadużywanie i łamanie prawa,nie po raz pierwszy zresztą,to Normalka dla was ,Ciekawe kto będzie płacil unijne kary za wasze nadużycia-może podatnicy?
  • brojler 2013-03-17 20:24:33
    Jakie to smutne. Warto zwrócić uwagę szczególnie na jeden fragment wypowiedzi tego "eksperta": "[...] zakładaliśmy dalszy przyrost, to znaczy wzrost udziału tego rodzaju mięsa tzn. wyprodukowanego głównie jeżeli chodzi o specyfikę religii muzułmańskiej czyli certyfikat halal" Ciekawe, na jakiej podstawie. Od wielu lat firmy w Polsce robiły to wbrew prawu i jakoś ciężko mi uwierzyć, że dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa nie obserwuje na bieżąco tego, co się wokół branży dzieje. Zwłaszcza, że jak twierdzi mięso pochodzące z uboju rytualnego było perspektywiczną gałęzią dla przemysłu drobiarskiego. Chyba im jako jedynym w tym pięknym kraju umknęła informacja dotycząca niezgodności z treścią ustawy -a co za tym idzie z konstytucją- rozporządzenia Olejniczaka z 2004 roku, która rzekomo miała zezwolić na dokonywanie uboju rytualnego w Polsce. To nic, że od dawna już mówiło się o tym głośno i wyraźnie i to nie tylko w środowiskach związanych z ochroną praw zwierząt. No istny spisek! Świat nagle postanowił doprowadzić ich do bankructwa. Raz za razem kompromitujecie się coraz bardziej, Wasze pokrętne tłumaczenia i mydlenie ludziom oczu, oraz celowe wprowadzanie w błąd, co w tej branży jest chyba tradycją, jest po prostu żenujące. Za każdym razem kiedy myślę, że poziom absurdu w tym kraju osiągnął szczyt, branża mięsna zaskakuje mnie czymś nowym.
  • L'Osservatore 2013-03-18 10:45:22
    Trzeba skończyć z dorabianiem się na krzywdzie i bestialstwie - i mówię tu nie tylko o tzw uboju rytualnym, ale i o wszystkim co dzieje się w naszych ubojniach i fermach drobiarskich. Nie wspomnę nawet o wylobbowanym przez PSL uboju gospodarskim :/ Powinniśmy narzucać dobre standardy, a nie powoływać się na to że "inni mają gorzej".
  • Marek Skarżyński 2013-03-18 11:11:28
    Słaba Polska... Wystarczy grupa naćpanych wegan, aby zmieniać ustawy! Ciekawe, kto im za to zapłacił? Może te "zielone" fundacje zaczną zbierać 1% podatku na bezrobotnych, którzy mieli zatrudnienie w ubojniach? Co będzie potem? Zakaz zabijania kurczaków na filety? Są państwa, które przejmą wszystko, co w rolnictwie polskim związane jest z hodowlą i ubojem a naćpanym weganom zapłacą 1%:) Pozdrawiam posłów i senatorów...
  • animalisti non capiscono niente 2013-03-18 11:14:40
    Jak krzywda i bestialstwo, puknij się chlopie. Jak nie my to ktoś inny to zrobi. Rynek nie lubi pustki. Oczywiście takim jak ty nie zależy bo najłatwiej jest protestować.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.239.192.241
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!