Zakład Drobiarski w Stasinie inwestuje i rozwija współpracę z sieciami
- Najważniejszym celem jest dla nas zwiększenie powierzchni zakładu, gdyż jej brak w istotny sposób nas ogranicza. Zainstalowanie nowych urządzeń pakowalniczych pozwoli nam lepiej przygotować się na wymagania sieci handlowych, z którymi mocno rozwijamy współpracę. W ostatnim czasie weszliśmy co Carrefoura, Polomarketu i Kauflanda, Topaza. Kolejne inwestycje w zakładzie będą więc nakierowane na zwiększenie wartości dodanej - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Wojciech Zarzycki, wiceprezes zarządu i dyrektor ds. finansowo-rozwojowych Zakładu Drobiarskiego w Stasinie Sp. z o.o.

Wojciech Zarzycki wskazuje, że w ostatnim czasie sytuacja hodowców indyka uległa poprawie jeśli chodzi o ceny żywca.
- Część hodowców przerzuciła się też na hodowlę kurczaka, wobec czego indyka trochę nam brakuje. Wciąż ubiegamy się o dostęp do rynku Chin. Wniosek złożyliśmy już w 2016 r. Embargo na skutek ptasiej grypy wstrzymało postęp działań, przez co po oficjalnym otwarciu rynku we wrześniu 2018 roku procedurę zaczęliśmy praktycznie od początku. Obecnie czekamy na audyt strony chińskiej - dodaje.
Zarzycki przypomina, że Zakład sfinalizował planowaną jesienią 2017 r. inwestycję w linię rozbiorową.
- Modernizujemy także ubój. Dysponujemy już wydajnością ubojową rzędu 0,5 mln sztuk na miesiąc. Obecnie kupujemy skubarkę, oparzalniki i system głuszenia. Złożyliśmy wniosek na kogenerację, a także na budowę mroźni. Najważniejszym celem jest dla nas zwiększenie powierzchni zakładu, gdyż jej brak w istotny sposób nas ogranicza. Zainstalowanie nowych urządzeń pakowalniczych pozwoli nam lepiej przygotować się na wymagania sieci handlowych, z którymi mocno rozwijamy współpracę. W ostatnim czasie weszliśmy co Carrefoura, Polomarketu i Kauflanda, Topaza. Kolejne inwestycje w zakładzie będą więc nakierowane na zwiększenie wartości dodanej - mówi.
Co z eksportem? Wojciech Zarzycki wskazuje, że kierunek libański, z którym ZD Stasin wiązał duże nadzieje, nie okazał się tak trwały jak sądzono.
- Wysłaliśmy tam kilka transportów. Obecnie nie wysyłamy kolejnych partii. Nasze główne kierunki eksportu się nie zmieniają: to Hiszpania, Portugalia i Niemcy - mówi Zarzycki.
Zakład Drobiarski w Stasinie powstał w 2007 roku. Głównym obszarem działalności spółki jest rozbiór i ubój mięsa indyczego. Moce ubojowe zakładu to 500 tys. sztuk drobiu miesięcznie. Kanały dystrybucji to przede wszystkim przetwórnie mięs i sieci hurtowe.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.