Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Zakłady mięsne podnoszą jakość technologii produkcji

Przez ostatnie lata polskie przedsiębiorstwa z branży mięsnej znacząco podniosły swój poziom, szczególnie w zakresie technologii produkcji - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Rafał Trąbski z ZM Pamso.

Zakłady mięsne podnoszą jakość technologii produkcji

Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
Data: 07-04-2011, 10:40

Wykorzystując środki unijne branża mięsna zmodernizowała wiele zakładów produkcyjnych, które obecnie, pod względem czystości, metod czy efektywności produkcji, niczym nie odbiegają od swoich zachodnioeuropejskich konkurentów. - Inną sprawą jest ogólna jakość wędlin. Te tańsze, zawierając zwykle mniej mięsa i więcej konserwantów, odbiegają jakością od droższych, markowych produktów - zauważa Rafał Trąbski. - Tradycja produkcji wędzonek i kiełbas, przekłada się na znacznie większą różnorodność takich wyrobów w Polsce, niż w krajach UE. W innych krajach członkowskich, takich jak Włochy, Hiszpania czy Francja, gdzie zakorzenione są silne tradycje związane z wędlinami, oferta jest równie bogata. Jednak na pozostałych rynkach wybór jest znacznie mniejszy, a oferta nastawiona na produkty wydajne - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Rafał Trąbski RSS ALERT    /    PAMSO RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    wędliny RSS ALERT    /    jakość RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • technolog 2011-04-08 09:19:29
    Nie rozumiem jak można różnicować tańsze i droższe wędliny na podstawie \"większej lub mniejszej \" zawartości konserwantów. O ile mi wiadomo, zasadniczy konserwant (działanie bakteriobójcze) jest jeden (stosowany od wielu lat, także za komuny) - peklosól. Zgadzam się, że tańsze wędliny zawierają mniej mięsa, więc przez to muszą zawierać więcej wody dodanej (nastrzykniętej). Tańsze wędliny zawierają więc więcej substancji dodatkowych (białka soi, fosforany, karageny, skrobie), których działanie polega na wiązaniu tejże wody dodanej. Ale czy karagen czy mąka ma działanie konserwujące? Proszę więc o nie pisanie takich b....r.
  • technolog 2011-04-08 09:20:52
    Nie rozumiem jak można różnicować tańsze i droższe wędliny na podstawie \"większej lub mniejszej \" zawartości konserwantów. O ile mi wiadomo, zasadniczy konserwant (działanie bakteriobójcze) jest jeden (stosowany od wielu lat, także za komuny) - peklosól. Zgadzam się, że tańsze wędliny zawierają mniej mięsa, więc przez to muszą zawierać więcej wody dodanej (nastrzykniętej). Tańsze wędliny zawierają więc więcej substancji dodatkowych (białka soi, fosforany, karageny, skrobie), których działanie polega na wiązaniu tejże wody dodanej. Ale czy karagen czy mąka ma działanie konserwujące? Proszę więc o nie pisanie takich b....r.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.237.178.91
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!