Zakłady Mięsne Viola mogą wznowić produkcję
- Autor: PAP
- Data: 21-03-2013, 22:16
Pierwszy projekt programu naprawczego zarząd firmy przedstawił Inspekcji Weterynaryjnej tydzień temu, ale dokument był kilkakrotnie zwracany do poprawienia i uzupełnienia. Dopiero w czwartek wieczorem formalnie go zaakceptowano i wydano decyzję zezwalającą na wznowienie produkcji.
"W programie firma wyszczególniła wszystkie działania, które mają wyeliminować dotychczasowe nieprawidłowości, szczególnie związane z gospodarką towarem wycofywanym ze sklepów. Zarząd +Violi+ zobowiązał się do poprawienia komunikacji i kontaktów z inspekcją weterynaryjną, a także ma umożliwić inspektorom dostęp do monitoringu na terenie zakładu" - powiedział w czwartek PAP Zygmunt Gadomski, p.o. powiatowego inspektora weterynarii w Świeciu nad Wisłą (woj. kujawsko-pomorskie).
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Zarząd "Violi" poinformował na swojej stronie internetowej, że zlecił zewnętrznemu laboratorium kompleksowe badania wszystkich jego 60 produktów. Jak podkreślono w komunikacie, wyniki dotyczące 58 wyrobów potwierdziły brak jakichkolwiek zagrożeń, ale w dwóch przypadkach - metki babuni oraz metki cebulowej - mogło dojść do przekroczenia norm mikrobiologicznych.
"Natychmiast wycofaliśmy te wyroby z rynku. Prowadzimy także dalsze badania tych dwóch produktów, aby potwierdzić ewentualne skażenie i określić jego źródło. W ramach działań prewencyjnych m.in. skracamy także terminy ważności wyprodukowanych przez nas wyrobów zawierających surowe mięso" - zaznaczył zarząd "Violi".
Proceder, mający polegać na dodawaniu w zakładach "Viola" wycofanego ze sklepów, przeterminowanego mięsa do świeżych wyrobów, nagłośniono na początku marca w programie TVN "Uwaga!". Występujące w reportażu anonimowe osoby związane z zakładem utrzymywały, że była to od lat stała praktyka w przetwórni z Lniana.
Producent utrzymywał, że nie dopuścił się żadnych świadomych nadużyć podczas produkcji i obrotu żywnością. Jednak inspekcja weterynaryjna już po pierwszym dniu kontroli poinformowała, że zakład mógł praktykować przyjmowanie do magazynów zwrotów swojego towaru ze sklepów, czego jednoznacznie zabraniają przepisy. 7 marca nakazano wstrzymanie produkcji.
Decyzją Inspekcji Weterynaryjnej wycofano ze sklepów i hurtowni 44 rodzaje przetworów mięsnych. Lista powstała na podstawie dokumentacji odnalezionej podczas kontroli w "Violi", której zarząd sam zdecydował, do których wyrobów można dodawać towar wycofany ze sklepów.

więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Polacy wydają na zafałszowaną żywność 50 mld zł rocznie
-
mleczna środa
Mleczna środa: Mleko z wodą? Ruszą kontrole w mleczarniach
-
Minister rolnictwa apelował o wstrzymanie patologii w mleczarstwie
-
Gantner: Dziś bardziej opłaca się nielegalnie produkować żywność niż handlować narkotykami
-
Gantner, PFPŻ: Należy powołać służbę do walki z przestępczością w obszarze żywności
-
Sejm za zwiększeniem kar za fałszowanie informacji o pochodzeniu owoców i warzyw
-
Łódź: Powstało pierwsze w Polsce laboratorium autentykacji win (zdjęcia)
-
Sąd utrzymał karę za fałszowanie masła dla Masmal Dairy
-
Jakie triki stosują producenci żywności? Lista nadużyć jest spora
-
Celem resortu rolnictwa jest zapewnienie opłacalności produkcji
- Transport zboża z Ukrainy. Trudne "wąskie gardła"
- Firmy spożywcze i handlowe w I półroczu: przejęcia, inflacja, wojna
komentarze (9)
Pytanie tylko kto jest az tak głupi i bedzie kupował te świństwa.Zycze szybkiego upadku.
Odpowiedzhahahaha Ale o co chodzi? Umarł ktoś po zjedzeniu Violi? Przecież nic takiego się nie stało. Polacy, nic się nie stało...;)
Odpowiedzteraz to są najbardziej kontrolowane wędliny ....
OdpowiedzTo jest wielki skandal, żeby weterynaria odpowiedzialna za ten proceder teraz dawała zezwolenie na jego kontynuację!!! Ten właściciel powinien siedzieć i do końca powinien mieć zakaz produkcji żywności, bo ten człowiek nie ma kwalifikacji moralnej do produkcji żywności. On powinien produkować trutkę na szczury, a nie żywność!!!!
OdpowiedzPorządki należy zrobić w Inspekcjach Weterynaryjnych, wówczas na zakładach produkcyjnych wszystko się uporządkuje..
Odpowiedz