Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mięso

Zamienniki mięsa, czyli komu odjechał pociąg?

  • Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
  • Data: 02-03-2021, 08:02
Dynamiczny wzrost sprzedaży roślinnych zamienników sprawia, że firmy z branży mięsnej patrzą nań z rosnącą uwagą. Tymczasem na rynku robi się coraz ciaśniej. Polski fleksitarianin ma dziś do dyspozycji ofertę zarówno od światowych liderów, jak Beyond Meat, Nestle czy Unilever, coraz szerszy wybór od krajowych producentów, jak również nowości od modnych start-upów. Czy na "wskoczenie do pociągu", który jeszcze niedawno był ciekawostką, za chwilę nie będzie już za późno?
Zamienniki mięsa, czyli komu odjechał pociąg?
mięso na wtorek
Dynamiczny rozwój rynku zamienników mięsa przyciąga zarówno wielkich graczy, jak i technologiczne start-upy. fot. shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Powstał roślinny zamiennik wołowiny wagyu”, “Chiński start-up opracował zamiennik kurczaka z orzeszków ziemnych” - w ostatnich miesiącach praktycznie nie ma tygodnia, w którym nie pisalibyśmy o nowinkach z globalnego rynku zamienników mięsa. Trend ten coraz mocniej widoczny jest także nad Wisłą.

W styczniu swoją linię “bezmięsnych wędlin” zaprezentował Drobimex. Jak podkreśla producent, linia „Veggie” nie zawiera nie tylko mięsa, ale także soi. Firma chce w ten sposób przyczyniać się do ochrony lasów tropikalnych przed wycinką pod uprawę tej rośliny.

Dalsza część artykułu (86%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (6)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • elon 2021-03-02 08:10:40

    komu odjechał POciag? a moze raczej kto tu odjechał na maksa....

    Odpowiedz
  • Daw 2021-03-03 00:00:07

    O co w tym chodzi? Mięsa zjadłeś przykładowo kilogram w ciągu tygodnia a teraz zamiast niego będziesz musiał zjeść 50 kilo jakiegoś badziewia za które słono zapłacisz. Ludzkość się kończy i nikt tego nie zatrzyma. Wystarczy popatrzeć na tych niewolników w kagańcach bo durny rząd każe nosić. To jest koniec!

    Odpowiedz
  • Adam 2021-03-03 10:10:46

    Tylko jak tu oduczyć zwierzęta od jedzenia mięsa.

    Odpowiedz
    • Maciek 2021-04-14 01:49:58

      Nikt nie chce uczyć zwierząt mięsożernych nie jedzenia mięsa. Weganie wierzą ze ludzie moralnie stoją wyżej od zwierząt i dlatego nie muszą bazować swoich wartości na ich zachowaniach. Ale kto co uważa

      Odpowiedz
  • Niko 2021-03-03 14:26:43

    Ta zieleniną to dopiero składnik trucizn tablica wszelkich chemicznych dodatków by rosło żywność szkodliwa dla zwierząt a co dopiero ludzie pomysły bogaczy którzy samizra mięso ekologiczne a narybek pchają zielona truciznę dla kasy

    Odpowiedz
  • Karol 2021-03-05 13:14:39

    Spróbowałem Vege burgera w KFC i kabanosów bezmięsnych z Tarczyńskiego. Nie da się tego jeść.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!