Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Mięso

Zaostrza się spór organizacji drobiarskich w sprawie systemu zwalczania salmonelli

  • Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
  • Data: 25-08-2020, 10:16
- Twierdzenie, że system zwalczania Salmonelli w Polsce jest wystarczający świadczy albo o kompletnej niewiedzy co do realnego stanu, albo skrajnym ignorowaniu poważnej sytuacji w jakiej znalazła się branża - odpowiada Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza na zarzuty Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
Zaostrza się spór organizacji drobiarskich w sprawie systemu zwalczania salmonelli
Spór organizacji drobiarskich w sprawie salmonelli przybiera na sile. fot. shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Najnowszy spór między Krajową Izbą Producentów Drobiu i Pasz a Krajową Radą Drobiarstwa-Izbą Gospodarczą zogniskował się wokół kwestii nadzoru nad badaniami drobiu na obecność salmonelli. 

21 sierpnia opublikowaliśmy stanowisko KIPDiP w tej sprawie, w którym organizacja zdecydowanie sprzeciwia się proponowanym przez KRD-IG zmianom w krajowych programach zwalczania salmonelli.

Dalsza część artykułu (96%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (5)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • KIPDiP 2020-08-25 11:11:31

    Centralnym punktem planu salmonellowego KRD-IG wydaje się być przekazanie badań na obecność salmonelli "jednostce certyfikującej". Czy to zbieg okoliczności, że KRD-IG jest właścicielką komercyjnego podmiotu: Krajowe Centrum Badań i Certyfikacji "Gwarantowana Jakość" sp. z o.o. , a pan Dariusz Gosczyński prezesem tej spółki? Dla dociekliwych: KRS 0000647395. Zadawanie takich pytań jest pewnie kolejnym przejawem naszego cynizmu;)

    Odpowiedz
    • KRD-IG 2020-08-25 14:25:45

      Na przyszłość mamy dla KIPDIP dobrą radę. Zalecamy przed napisaniem komentarza wykonanie lepszego researchu, ponieważ w innym przypadku można się ośmieszyć. Trudno też nie zgodzić się z powyższą sugestią dotyczącą cynizmu, jeśli rozmowa o rozwiązaniu problemu sprowadzona jest do jednostki certyfikującej produkty ekologiczne, która nie posiada akredytacji na prowadzenie badań w kierunku Salmonelli. Takie działania są niczym innym, jak dalszą próbą manipulacji opinią publiczną i dążeniem do zablokowania jakichkolwiek zmian przez KIPDIP.

      Odpowiedz
      • KIPDiP 2020-08-25 15:06:00

        A aktualnemu brakowi akredytacji pewnie zawdzieczamy okres przejściowy w Wazej propozycji? ;)))

  • Hodowca 2020-08-26 15:30:21

    Do KRD-IG, proszę zainteresować się tym syfem importowanym z Ukrainy, Tajlandii itp. który jest przerzucany przez krajowe ubojnie, dezynfekcją lini ubojowych gdzie dochodzi do zakażenia, a nie czepiacie się bakterii w słomie, ściółki ludzie nie jedzą. Dlaczego my hodowcy mamy odpowiadać za osrane wózki i niedomyte kontenery ubojni w których bite jest po 500-700 tyś szt dziennie, jedyne na co tam zwraca się uwagę to ilość przerzuconych kilogramów bez dbania o pracowników, dezynfekcję czy sterylność uboju. Z drugiej strony jak na fermach 2 mln ma być czysto jak w piątek jadą kurczaki na ścięcie a w poniedziałek wjeżdżają pisklęta. Proszę wprowadzić nakaz 2 tygodni przerwy między ostatnim wyjazdem kurczaka a wjazdem pierwszych piskląt, a tak to tyra 50 Ukraińców żeby przez weekend sprzątnąć 40 kurników.

    Odpowiedz
  • alan 2020-08-31 08:53:17

    O! Koniec z gotowaniem odchodów. Bardzo dobrze.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!