Partnerzy portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Zaostrza się spór organizacji drobiarskich w sprawie systemu zwalczania salmonelli

- Twierdzenie, że system zwalczania Salmonelli w Polsce jest wystarczający świadczy albo o kompletnej niewiedzy co do realnego stanu, albo skrajnym ignorowaniu poważnej sytuacji w jakiej znalazła się branża - odpowiada Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza na zarzuty Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Zaostrza się spór organizacji drobiarskich w sprawie systemu zwalczania salmonelli
Spór organizacji drobiarskich w sprawie salmonelli przybiera na sile. fot. shutterstock

Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
Data: 25-08-2020, 10:16

Najnowszy spór między Krajową Izbą Producentów Drobiu i Pasz a Krajową Radą Drobiarstwa-Izbą Gospodarczą zogniskował się wokół kwestii nadzoru nad badaniami drobiu na obecność salmonelli. 

21 sierpnia opublikowaliśmy stanowisko KIPDiP w tej sprawie, w którym organizacja zdecydowanie sprzeciwia się proponowanym przez KRD-IG zmianom w krajowych programach zwalczania salmonelli.

25 sierpnia otrzymaliśmy odpowiedź Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej, którą publikujemy w całości poniżej:

W związku z publikacją przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz (KIPDIP) Listu Otwartego do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Głównego Lekarza Weterynarii oraz komunikatu prasowego pt. „Stop podważaniu wiarygodności GIW!”, Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza (KRD-IG) pragnie odnieść się do nieprawdziwych i zmanipulowanych tez zawartych w przedmiotowych dokumentach:

1. Sam tytuł komunikatu sugerujący, że poprzez proponowane rozwiązania wiarygodność Głównego
Inspektoratu Weterynarii zostanie podważana, podczas, gdy wszelkie propozycje zmian mające na celu
ograniczenie występowania Salmonelli były omawiane na spotkaniu w dniu 24 czerwca 2020 r. w
obecności Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Lekarza Weterynarii oraz przedstawicieli 5
organizacji branżowych w tym KIPDIP (przedstawiciel KIPDIP nie sprzeciwiał się wówczas
proponowanym rozwiązaniom), wskazuje na wyrachowany i cyniczny charakter stanowiska tej
organizacji.

2. Propozycje omawiane podczas powyższego spotkania dotyczyły różnych aspektów wzmocnienia systemu w ramach Krajowych Programów Zwalczania Salmonelli (KPZ), odnosiły się do całego łańcucha produkcyjnego a nie tylko do zmiany dotyczącej „badań właścicielskich”. Należały do nich:

- Doprecyzowanie umów kontraktacyjnych między hodowcą a rzeźnią o aspekty dotyczące
występowania Salmonelli;

- Jednorazowe przebadanie wszystkich stad piskląt jednodniowych przed trafieniem na fermę,
przez urzędowego lekarza weterynarii lub niezależny podmiot trzeci;

więcej informacji:

KIPDiP RSS ALERT    /    KRD-IG RSS ALERT    /    drobiarstwo RSS ALERT    /    Krajowa Rada Drobiarstwa RSS ALERT    /    salmonella RSS ALERT    /    Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    drób 2020 RSS ALERT

KOMENTARZE (5)

  • KIPDiP 2020-08-25 11:11:31
    Centralnym punktem planu salmonellowego KRD-IG wydaje się być przekazanie badań na obecność salmonelli "jednostce certyfikującej". Czy to zbieg okoliczności, że KRD-IG jest właścicielką komercyjnego podmiotu: Krajowe Centrum Badań i Certyfikacji "Gwarantowana Jakość" sp. z o.o. , a pan Dariusz Gosczyński prezesem tej spółki? Dla dociekliwych: KRS 0000647395. Zadawanie takich pytań jest pewnie kolejnym przejawem naszego cynizmu;)
    • KRD-IG 2020-08-25 14:25:45
      Na przyszłość mamy dla KIPDIP dobrą radę. Zalecamy przed napisaniem komentarza wykonanie lepszego researchu, ponieważ w innym przypadku można się ośmieszyć. Trudno też nie zgodzić się z powyższą sugestią dotyczącą cynizmu, jeśli rozmowa o rozwiązaniu problemu sprowadzona jest do jednostki certyfikującej produkty ekologiczne, która nie posiada akredytacji na prowadzenie badań w kierunku Salmonelli. Takie działania są niczym innym, jak dalszą próbą manipulacji opinią publiczną i dążeniem do zablokowania jakichkolwiek zmian przez KIPDIP.
      • KIPDiP 2020-08-25 15:06:00
        A aktualnemu brakowi akredytacji pewnie zawdzieczamy okres przejściowy w Wazej propozycji? ;)))
  • Hodowca 2020-08-26 15:30:21
    Do KRD-IG, proszę zainteresować się tym syfem importowanym z Ukrainy, Tajlandii itp. który jest przerzucany przez krajowe ubojnie, dezynfekcją lini ubojowych gdzie dochodzi do zakażenia, a nie czepiacie się bakterii w słomie, ściółki ludzie nie jedzą. Dlaczego my hodowcy mamy odpowiadać za osrane wózki i niedomyte kontenery ubojni w których bite jest po 500-700 tyś szt dziennie, jedyne na co tam zwraca się uwagę to ilość przerzuconych kilogramów bez dbania o pracowników, dezynfekcję czy sterylność uboju. Z drugiej strony jak na fermach 2 mln ma być czysto jak w piątek jadą kurczaki na ścięcie a w poniedziałek wjeżdżają pisklęta. Proszę wprowadzić nakaz 2 tygodni przerwy między ostatnim wyjazdem kurczaka a wjazdem pierwszych piskląt, a tak to tyra 50 Ukraińców żeby przez weekend sprzątnąć 40 kurników.
  • alan 2020-08-31 08:53:17
    O! Koniec z gotowaniem odchodów. Bardzo dobrze.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.231.167.166
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!