• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Zarażone irlandzkie mięso trafiło do 28 polskich przetwórni w 9 województwach

Od 1 września - do Polski trafiło 667 ton mięsa z Irlandii. Państwowy Instytut Weterynaryjny zabezpieczył już około 90 ton, które ewentualnie mogą być zarażone. Z tego 21 ton trafiło do naszego kraju poprzez Danię. Inspekcja weterynaryjna w dalszym ciągu stara się "zdjąć" z rynku jak największą ilość mięsa, wobec którego mogą istnieć jakiekolwiek wątpliwości.
  • Autor: TVN24
  • Data: 10-12-2008, 18:04

Zastępca głównego Inspektora Weterynarii Krzysztof Jażdżewski powiedział, że nadal nie wiadomo, czy mięso z Irlandii, które poprzez Danię trafiło do Polski, jest skażone dioksynami. Tak samo jak reszta zabezpieczonego mięsa. - Trwają badania - dopiero wtedy poznamy odpowiedź czy mięso, które znalazło się w naszym kraju, miało dioksyny - tłumaczył Jażdżewski.

Jak donosi RMF FM, w Brukseli rozpoczyna się spotkanie władz weterynaryjnych z 27 krajów Unii. Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek będzie chciał dowiedzieć się tam, dlaczego Duńczycy nie ujawnili polskim władzom, że wysłano do naszego kraju trefny towar.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Według RMF FM, wątpliwości budzi także milczenie Brukseli w sprawie skażonej irlandzkiej wołowiny. Fakt, iż także ten rodzaj mięsa został skażony, ujawniono w poniedziałek. Dublin jednak nie przekazał do tej pory informacji o rzeźniach, w których prowadzono ubój zwierząt i wykrycie podejrzanego mięsa w Polsce jest utrudnione - informuje stacja radiowa.

Jak ustaliły polskie służby weterynaryjne, mięso trafiło do 28 polskich przetwórni w 9 województwach.

"Super Express" twierdzi, że są to m.in. zakłady w Sędziejowicach (Świętokrzyskie), Pszczynie i Pyskowicach (Śląskie), Białobrzegach i Karczewie (Mazowieckie), Grabowie nad Prosną i Grzegorzewicach (Wielkopolskie), Czyżewie (Podlaskie), Łodzi, Warlubiu (Kujawsko-Pomorskie), Koluszkach (Łódzkie), Bolesławcu (Dolnośląskie) oraz Dębicach (Podkarpackie).

- Nie chcę potwierdzać tych informacji przed uzyskaniem wyników naszych badań, ale dziennikarze się napracowali... - skomentował te listę w TVN24 Krzysztof Jażdżewski.

Inspektorzy czekają teraz na wyniki badań, które potwierdzą, czy i w jakim stopniu mięso rzeczywiście jest skażone. Ustalają też listę sklepów gdzie trafiły wyroby z irlandzkiego mięsa. - Ściągamy te podejrzane wyroby z półek. To przede wszystkim boczki, pasztety, salcesony i troszkę smalcu - dodał Jażdżewski.

więcej informacji:

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!