Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Zarzecki, PZHiPBM: Konsekwencje strategii "od pola do stołu" mogą być bolesne dla polskiego rolnictwa

- Mam takie poczucie, że grupa teoretyków i ideologów usiadła za zielonym stolikiem w Brukseli i rzuciła nośne hasła nie konsultując ich z praktykami - komentuje założenia unijnej strategii "Od pola do stołu" dla serwisu portalspozywczy.pl Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Zarzecki, PZHiPBM: Konsekwencje strategii
Jacek Zarzecki: konsekwencje haseł zawartych w strategii "od pola do stołu" mogą być dla europejskiego i polskiego rolnictwa bardzo bolesne, fot. farmer.pl

Autor: Adam Tubilewicz/Portalspozywczy.pl
Data: 05-06-2020, 09:49

Strategia "Od pola do stołu" jest elementem Europejskiego Zielonego Ładu. Projekt przedstawiony w grudniu 2019 r. przez przewodniczącą Komisji Europejskiej Ursulę von der Leyen i wiceprzewodniczącego Fransa Timmermansa ma doprowadzić do “klimatycznej neutralności” unijnej gospodarki w 2050 r. O założeniach strategii i możliwym wpływie na branżę mięsną pisaliśmy szczegółowo w cyklu "Mięso na wtorek".

Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego nie ukrywa, że konsekwencje haseł zawartych w strategii "od pola do stołu" mogą być dla europejskiego i polskiego rolnictwa bardzo bolesne. 

- 10 proc. odłogowania i 25 proc. produkcji ekologicznej to same straty dla rolników praktyków, który na co dzień zajmują się rolnictwem i znają je od podszewki. Jak wytłumaczyć rolnikom, którzy płacą ciężkie pieniądze za każdy hektar ziemi, podejmują wszelkie działania, żeby produkcja ich była coraz bardziej efektywna i opłacalna, że nie mogą tej ziemi teraz uprawiać, a co za tym idzie czerpać z niej korzyści i zarabiać na utrzymanie swoich rodzin? To po prostu jest nielogiczne, a z ekonomicznego punktu widzenia bzdurne. Tak samo oceniam odgórny obowiązek wprowadzenia rolnictwa ekologicznego w wysokości 25 proc. Wiemy z doświadczenia, że rolnictwo ekologiczne jest mniej wydajne, a co za tym idzie jesteśmy w stanie wyprodukować mniej żywności - mówi.

Według Zarzeckiego ciężarem wprowadzanych zmian zostaną obarczeni rolnicy i konsumenci, którzy za produkt eko będą musieli zapłacić więcej.

- Już dzisiaj idąc do sklepów widzimy różnicę w cenie produktów. Strategia od „pola do stołu” to także zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności. Dzisiaj UE jest eksporterem żywności wysokiej jakości, produkowanej w najwyższych światowych standardach, bezpiecznej dla konsumenta. W przypadku wprowadzenia ograniczeń przestaniemy być konkurencyjni na rynkach światowych i jest zagrożenie, że z eksportera żywności, staniemy się importerem. Już dzisiaj mamy tego początki. Umowa z krajami Mercosur i bezcłowe kontyngenty dla produktów z Ukrainy to dopiero początek. Mam dziwne poczucie, że jak zwykle najwyższą cenę za walkę z globalnym ociepleniem ponoszą rolnicy, którzy odpowiadają za ok. 9% emisji gazów cieplarnianych. A wielki przemysł, motoryzacja, potężne korporacje mają się bardzo dobrze. Jeżeli popatrzymy na europejskie rolnictwo to widzimy, że się ono od wielu lat zmienia. Produkujemy bardziej efektywnie, z poszanowaniem środowiska naturalnego i nie boimy się zmian. Ale to ma być ewolucja a nie rewolucja. Mam takie poczucie, że grupa teoretyków i ideologów usiadła za zielonym stolikiem w Brukseli i rzuciła nośne hasła nie konsultując ich z praktykami - mówi.

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.239.167.74
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!