Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Zarzecki, PZHiPBM: Na unijnym rynku wołowiny robi się coraz ciaśniej

- Pamiętajmy, że już dzisiaj Polska jest jednym z czołowych producentów wołowiny w Europie, a ten rynek robi się coraz ciaśniejszy - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Zarzecki, PZHiPBM: Na unijnym rynku wołowiny robi się coraz ciaśniej
Jacek Zarzecki wskazuje, że sytuacja na rynkach międzynarodowych wymusza szukanie innych rozwiązań niż konkurowanie ceną. fot. PTWP

Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
Data: 25-02-2021, 09:28

Pod koniec stycznia w ministerstwie rolnictwa został podpisany list intencyjny rozpoczynający prace nad projektem "paszportyzacji polskiej żywności". Przewiduje on budowę cyfrowego systemu umożliwiającego m.in. śledzenie informacji o produktach w łańcuchu dostaw, tj. "od pola do stołu”. 

Więcej na ten temat pisaliśmy w tekście z cyklu "Mięso na wtorek"

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Jacek Zarzecki zwraca uwagę, że już dzisiaj Polska jest jednym z czołowych producentów wołowiny w Europie, a ten rynek robi się coraz ciaśniejszy.

- Umowy z krajami Mercosur, brexit, toczące się rozmowy handlowe pomiędzy UE a Nową Zelandią i Australią wymagają od nas szukania innych rozwiązań niż konkurowanie jedynie ceną. Od lat jako sektor wołowiny powtarzamy: jakość i powtarzalność. Teraz do tego możemy dodać transparentność, zrównoważona produkcja i dobrostan zwierząt. Chcemy, żeby te słowa były na stałe związane z polskim sektorem wołowiny - mówi.

Prezes PZHiPBM przyznaje, że największym wyzwaniem przy tworzeniu systemu paszportyzacji będzie stworzenie rzetelnego modelu zbierania oraz przekazywania informacji.

- Dla nas głównym wyzwaniem jest wzajemne zrozumienie. My nie do końca rozumieliśmy działania np. Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Oni zaś odbierali nas, branżę jako uciążliwego petenta, który się czepia. W ciągu kilku spotkań każdy z nas przedstawił swoje racje i stanowiska oraz sposób i model działania. I właśnie stworzenie właściwego, wspólnego rzetelnego modelu zbierania oraz przekazywania informacji będzie sporym wyzwaniem tak, by system był źródłem wysokiej jakości danych - dodaje.

Zarzecki przyznaje, że stworzenie systemu nie byłoby możliwe bez zaangażowania środków publicznych.

- Oczywiście są na rynku inicjatywy oparte na schemacie blockchain, które mają udokumentować autentyczność produktu ale w żadnym kraju nie funkcjonuje taki system, który rozwiązałby te kwestie całościowo jak to planuje się w programie paszportyzacji polskiej żywności. To duże wyzwanie  również finansowe i bez zaangażowania środków publicznych nie byłby możliwy do realizacji. Więc trzymam kciuki za powodzenie tego projektu - podsumowuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (1)

  • Gaga 2021-02-27 08:22:03
    Co się dzieje w kraju rolniczo sądowniczym, gdzie żywności jest nadmiar, prosperuje eksport żywności a równocześnie miliony ludzi w miastach głodują z powodu narzucanych wysokich cen żywności i narzucanych z góry niskich zarobków. Jedynym sensownym wyjściem w tej głodnej sytuacji to: wprowadzenie kartek na żywność i zapomogi które pozwolą nabyć żywność - przypomnę niektórym, że głód powoduje agresję, wyczerpanie i śmierć.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.174.50
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!