Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Zastosowanie systemu IT w zakładzie mięsnym pozwala na unikanie pomyłek

W przypadku branży mięsnej mamy do czynienia z bardzo dużą ilością zamówień wysyłanych w wielu asortymentach do sporej liczby kontrahentów w krótkim czasie - zauważa Adam Joachimski, z-ca dyrektora Centrum Kompetencyjnego Produkcji Procesowej w BPSC.

Zastosowanie systemu IT w zakładzie mięsnym pozwala na unikanie pomyłek
Adam Joachimski, z-ca dyrektora Centrum Kompetencyjnego Produkcji Procesowej w BPSC

Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
Data: 26-03-2012, 15:07

Generuje to ogromne ilości pozycji na dokumentach wysyłkowych. - Zamówienia te często są modyfikowane do ostatniej chwili przed wysyłką. Bez systemu informatycznego pozwalającego nie tylko na rejestrowanie, ale również na wspomaganie procesu kompletacji i aktywną kontrolę na wszystkich etapach od pojemnika, przez paletę do załadunku samochodów i finalnie zezwolenia na jego wyjazd, realizacja zamówień była by bardzo trudnym zadaniem - mówi Joachimski.

Zwraca uwagę, że stale rośnie zainteresowanie rozwiązaniami klasy MES, na które składa się między innymi zastosowanie terminali dotykowych połączonych z oprogramowaniem wagowym czy miernikami parametrów takich jak temperatura czy klasa mięsności. - Coraz większą popularnością cieszą się rozwiązania znakowania wyrobów, czego wymagają już coraz mniejsi odbiorcy. Oczekiwania te odnoszą się do bardzo różnych sposobów znakowania z indywidualnymi oznaczeniami. To w powiązaniu z bardzo skomplikowanym procesem realizacji zamówień jest sporym wyzwaniem. Odpowiada na nie indywidualne znakowanie wyrobów pod klienta sterowane z centralnego systemu informatycznego - tłumaczy z-ca dyrektora Centrum Kompetencyjnego Produkcji Procesowej w BPSC.

Nowością ofercie BPSC jest rozwiązanie odpowiadające za kontrolę towarów paczkowanych. - Polega ono na specyficznym etykietowaniu wyrobów pod zamówienie klienta o stałych i zadeklarowanych wagach i rejestracji oraz prezentacji statystyk dla takich partii wyrobów. Oprogramowanie to jest odpowiedzią na wymagania zawarte w ustawie o towarach paczkowanych - zaznacza Adam Joachimski. - Wszystkie te zjawiska przebiegają w skrajnym reżimie czasowym, dlatego wykorzystywane oprogramowanie od strony użytkownika musi charakteryzować się prostotą i intuicyjnością obsługi, a także niezawodnością. Innym aspektem jest wyjątkowo rygorystyczne podejście odbiorców do realizacji zleceń, zdarza się, że nawet błędny odczyt kodu kreskowego na pojedynczym wyrobie może skutkować zwrotem całego zamówienia i znaczącymi stratami dostawcy - akcentuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Adam Joachimski RSS ALERT    /    BPSC RSS ALERT    /    systemy informatyczne RSS ALERT    /    IT RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.239.40.250
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!