Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Zdanowski, Wierzejki: O wegetarianizmie więcej się mówi niż wynosi rzeczywista skala tego zjawiska

  • Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
  • Data: 20-11-2020, 10:28
- Mamy do czynienia z polaryzacją wszystkiego: albo coś jest białe albo czarne, albo jest pandemia albo nie ma, albo dieta mięsna albo wege. Dieta powinna być zrównoważona. To musimy promować i pokazywać - mówił Adam Zdanowski, współwłaściciel, ZM Wierzejki podczas sesji "Kondycja branży mięsnej – kto stracił, kto zyskał?" w ramach Internetowego Forum Rynku Spożywczego i Handlu.
Zdanowski, Wierzejki: O wegetarianizmie więcej się mówi niż wynosi rzeczywista skala tego zjawiska
Adam Zdanowski, Wierzejki: O wegetarianizmie więcej się mówi niż wynosi rzeczywista skala tego zjawiska. fot. PTWP

Adam Zdanowski przyznał, że branża mięsna musi promować zrównoważoną dietę.

- Mamy do czynienia z polaryzacją wszystkiego: albo coś jest białe albo czarne, albo jest pandemia albo nie ma, albo dieta mięsna albo wege. Dieta powinna być zrównoważona. To musimy promować i pokazywać. Ochrona środowiska jest niezwykle ważna, ale nic nie wymusi jej na producentach lepiej jak ekonomia. Dopóki klient będzie wybierał tanie, byle jakie opakowanie to zakłady będą mu takie produkowały, bo taka jest ich rola - obserwowanie rynku i dostarczanie tego, co konsumenci sobie życzą - dodał.

Zdanowski przyznał, że o wegetarianizmie więcej się mówi niż wynosi rzeczywista skala tego zjawiska.

- Cały czas obserwujemy wzrosty sprzedaży. Wszystkie trendy wołowe, wieprzowe czy drobiowe nam się zgadzają. Nie widać wielkiej ucieczki od mięsa. Wciąż jest to ważna część diety dla organizmu człowieka. Natomiast jest dużo osób kierujących się modą. Trzy lata temu wszystko miało być bez glutenu. Obecnie, poza chorymi na celiakię, praktycznie nie mówi się o tym. My też rozwijamy całą myśl prozdrowotną to, co możemy dodać do mięsa i przetworów żeby poprawiały jakość i więcej dobrego niosły ze sobą dla konsumenta. Musimy szukać możliwości, ale i oszczędzać pieniądze, bo czasy są trudne i nie tylko dla naszej branży, ale wszystkich innych - wskazał.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • JAK TAM WOLĘ KOSZER 2020-11-21 11:19:13

    Karkóweczka z grilla to je ono jak mawiają przyjaciele z Czech :) Weganom czy jak im tam polecam trawę na polach i kiszonki. Trochę od tego pada na mózg człowiekowi i pojawia się anemia, no ale czego się nie robi dl tzw. matki ziemi, czy czego tam. Ciekawe co na to mają do powiedzenia muzułmanie (kebaby) i żydzi (czulent)? Ludziom rasy białej całkiem już padło na mózg. Niech żyje kiełbasa z grilla, karkóweczka, szyneczka, dziczyzna!! Niech żyje!!!

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!